Normál kép: magyar_grafika_1921_194_001resz.jpg   Méret: x Színmélység: Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: magyar_grafika_1921_194_001resz_nagykep.jpg   Méret: x Színmélység: Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Szedéspéldák "A báli nyomtatványokról" című cikkhez
11. és 12. példa. Négyoldalas meghívó
A Magyar Grafika Szedéspéldái

Ismertető szöveg: "A szöveg mennyiségétől függ tehát, hogy a meghívót egy, két, három, esetleg négy oldalra tagolva tervezzük.
A 11-12. és 13-14. példák pedig ugyancsak egy-egy négyoldalas meghivó második és harmadik oldalait mutatják. Az olyan meghívóknál, amelyeknek szövege a meghívón kívül névsorból és műsorból is áll, a szöveget legcélszerűbb úgy elosztani, hogy a meghívás az első, a névsor a második, a műsor pedig a harmadik oldalra kerüljön, avagy - ha a papir alakja megengedi - szárnyas m eghivőalakot választunk s ez esetben a meghívás a középső törzsre, a névsor a baloldali, a műsor a jobboldali szárnylapra kerül.
Nem okvetlenül szükséges, hogy a meghivó csupa verzálisból szedessék; ez a legtöbb esetben nehézkessé teszi munkánkat, nem is szólva arról, hogy a verzális nagyobb tömegben nehezebben olvasható a kurrensbetüknél. Ha azonban nem tudnók elkerülni a nagybetűs szedést (pl. ha a kiválasztott betüfajtából csakis nagybetűk vannak), úgy kerüljük el a tömbszedést s inkább ritkitottan szedjük a szöveget, mert ez olvashatóbbá teszi a meghívót (9-10. és 11-12.példa)."
(Forrás: Magyar Grafika, 1921. október)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page