Normál kép: magyar_grafika_1921_187a.jpg   Méret: 634x644 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: A "Haridor" szögletbehúzó gép

Ismertető szöveg: "Vidor Ármin kartársnak, a "Könyvkötömesterek Lapja" szerkesztőjének (IV., Magyar-utca 27.), hosszas töprengés után sikerült is egy olyan szerkezetet feltalálni, mely bármily gyártmányú emeltyüs szögletvágó gépre felszerelhető és igy ez a találmány úgy a bel-, mint a külföldi szakértők véleménye szerint, hosszú idő óta érzett hiányt van hivatva kiküszöbölni és a könyvkötői termelői versenyképességet tetem esen fokozni.
A "Haridor" feltalálója abból a szempontból indult ki, hogy csakis oly találmány lehet életképes és hasznothajtó, mely aránylag csekély befektetéssel és a meglevő gépek felhasználásával, tökéletesítésével alkalmazható.
A "Haridor" szögletbehuzó gépről 3 ábrát mulatunk be s alkalmazási módját az alábbiakban ismertetjük.
Az üzemben lévő akármilyen gyártmányú szögletlevágó gépből kivesszük a sarokvágó kést s leszereljük a sarokvágó gépen elhelyezett winkelt. Ennek megtörténte után a sarokvágó gép asztalára felerősítjük a "Haridor"- winkelt (a) ábra) s a kés helyére pontosan elhelyezzük a sarokbehuzó készüléket (b) ábra és a munka máris megkezdhető.
A "Haridor"-készülék felszerelése nem vesz több időt igénybe, mint ezen használati utasítás elolvasása.
A készüléken az előzetes legömbölyítés nélkül feldolgozható lemezek vastagsága a 25-ösig terjed. A 25-ösnél vékonyabb lemezeket tehát nem kell előzetesen legömbölyíteni, ezt egyidejűleg a behúzással a készülék végzi el. Csakis a 25-ös számnál vastagabb lem ezeket kell előre gömbölyíteni. A beütésnél sem okvetlen szükséges a szöglet bedolgozása, az egyszerű beütés alkalmazása elegendő. Természetes, hogy kényesebb munkáknál ajánlatos, hogy a behajtást rendes munkával végezzük.
A "Haridor" szögletbehuzó készülékkel óránként a legolcsóbb munkaerővel 600 táblát, azaz 2400 szögletet huzhatunk be, pedig tapasztalatból tudjuk, hogy az eddigi megszokott táblakészitésnél csak a gömbölyitők munkabére 2400 szögletnél közel 1000 koronába került.
A "Haridor"-ral végzett szögletbehuzás egyöntetű, szabályos, kifogástalan, bármilyen anyagboritásnál. Ezen kis készülék használhatósága és olcsósága folytán m inden könyvkötészetben hasznosan gyümölcsöztethető. "
(Forrás: Magyar Grafika, 1921. október)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page