Normál kép: magyar_grafika_1921_139b.jpg   Méret: 770x306 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: magyar_grafika_1921_139b_nagykep.jpg   Méret: 1941x771 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Hogyan szedjünk

Ismertető szöveg: "A második ábra a május havi szám fedőlapjának fekete formáját mutatja. Ez már komplikáltabb az előbbinél, mert a körbe futó sort a fősor keresztülmetszi. Arra kellett törekednem, hogy a körbe futó sor a megszakítás dacára is tökéletes, szabályos kör maradjon, de kizárása lehetőleg egyszerüsittessék. Ez aligha sikerült volna, ha a kört két részre bontom, azért a fősort (Magyar Grafika) tömöntettem és a betümagas öntvényből az A és K betűk alatt körfűrész segélyével bevágást csináltam s igy elértem azt, hogy ezt a tömöntvényt megfelelő helyre tudtam beállitani, anélkül, hogy a kört meg kellett volna bontanom. A bevágás helyét és irányát a pontozás mutatja . A többi szöveg szabályos elhelyezhetése céljából a vignetta köré szintén kört hajlítottam térzőből, amely azután alapját képezte a többi sorok hajlitási irányának és a vignetták kellő elhelyezésének. E szedésnél feltűnően kevés kizárással dolgoztam : mindössze négy darab 4 cicerós négyzet és néhány kisebb kizárás az, amivel az egész kompozíciót megrögzitettem. A kipontozott helyeket a megrögzítés után gipsszel kellett kiönteni.
A 3. példa a "Szatir" reklámlap szedésének rögzítését mutatja. Akárcsak a 2. példánál, úgy itt is a vignetta körüli térzőből hajlított kör az alapja az egész felépítésnek. Ebbe a körbe állítottam egy darab megfelelő nagyságú kliséfát, amelyre azután megfelelően ráhelyezve a kezet ábrázoló cinkklisét, ezt rászögeztem. A soro k beállítása és kizárása most már gyerekjátékká lett s igy érthető, hogy a komplikáltnak látszó szedés időtartam a mindössze 3 óra, noha nem kis gondot okozott megfelelő szöveg költése is. A pontozott részek itt is a gipszkiöntést mutatják.
A 4. példa a legegyszerűbb és könnyű. Elsősorban a fősort, azután az alsó szöveget szedtem le s a kettő közé állítva a három másodrendű sort, kevés kizárással rögzítettem és gipsszel kiöntöttem ."
(Forrás: Magyar Grafika, 1921. június)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page