Normál kép: magyar_grafika_1920_082_001resz.jpg   Méret: 770x433 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: magyar_grafika_1920_082_001resz_nagykep.jpg   Méret: 2265x1273 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Példák Spitz Adolf: "Modern esküvői meghívók betűöntődéi anyagból" cimü cikkéhez.
E példák Spitz Adolf által tervezett és szedett munkák hasonmásai.
A Magyar Grafika Melléklete.

Ismertető szöveg: "A szóban lévő nyomtatvány szedéstechnikai előállítása következőként történik: Figyelmesen átolvassuk a kéziratot s egy megfelelő betüfajt - a szöveg terjedelmének megfelelően rendszerint petit vagy kevés szöveg esetén garmond nagyságban választunk. Ennek megtörténte után a szöveget kizáratlan sorokba kiszedjük, mert csak ezen sorok rendelkezésre állása után állapíthatjuk meg, hogy a szöveg milyen csoportosításra alkalmas.
Ha a csoportosítás dolgában nem volna szabad kezünk, hanem a rendelő kívánságaira kell figyelemmel lennünk, mondjuk, hogy a rendelő ragaszkodik a neveknek külön sorokban való kiemeléséhez, akkor a csoportosításnál a címsorok szélességéhez kell alkalmazkodnunk, illetőleg egy ennek megjelelő Solt létesítésére törekednünk. Természetes, hogy a csoportosításra vonatkozó tájékozódás másként történik, ha a szedés a papir szélességében és másként, ha annak magasságában történik. (Lásd a példákat.)
Kétoldalú szöveg esetén figyelemmel kell lennünk azon körülményre, hogy mindkét hasáb teljesen egyforma magas legyen s az utána következő alsó sorok - melyek a két szöveghasábnál egy fokkal feltétlenül kisebbek legyenek - szimmetrikus elhelyezésre találjanak. Szükségesnek tartom különösen hangsúlyozni, hogy sok díszítöanyag alkalmazásától tartózkodjunk. A sorcsoportosításnak, illetőleg a folthatásnak megfelelöen egy, esetleg két ízléses diszítödarab teljesen kielégítő.
Az általam a jelen közleményhez példákul szánt esküvői meghívók különböző fénytelen, pasztellszerüen tört színes papiroson készültek, amelyek a nyomda hulladékpapirjainak felhasználásával kerültek ismét forgalomba. A nyomás szintén színes, a szín megválasztásánál azonban figyelemmel kell lennünk a papiros színére, hogy a nyomás a papiros színével összhangban legyen. Kívánatos volna, ha példáim utánzásra ösztökélnék kollegáimat."
(Forrás: Magyar Grafika, 1920. április)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page