Normál kép: 181_288_pix_Oldal_29_kep_0001_001resz.jpg   Méret: 770x1152 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 181_288_pix_Oldal_29_kep_0001_001resz_nagykep.jpg   Méret: 2634x3941 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Márk Lajos festményei amerikai milliárdos nőkről.
Mrs. James B. Clews. Mrs. James H. Kidder. Mrs. Richard E. Enright. Mrs. Robert E Todd és Catherine.
Mrs. Jean V. Wolkenstein. Mrs. Robert E. Livingstone. Mrs. Juliet Breitung. Mérő Jolán (Mrs. Irion, a Steinvay zongoragyár elnökének neje).

Ismertető szöveg: "Márk Lajos, kiváló festőművészünk még évekkel a háború előtt kiment Amerikába, érvényesülést keresni kiváló tehetségének. Rövid idő alatt ott, a messze idegenben is nagy hírnévre tett szert, különösen mint arczképfestő, a leggazdagabb és legelőkelőbb amerikai társaság tagjai keresték fel műtermét megrendeléseikkel. Egész sorozatát festette az arczképeknek, a melyek nemcsak művészi szépségüknél fogva érdekesek, hanem azoknál a személyeknél fogva is, a kiket ábrázolnak s a kik Amerika vezérszerepet játszó gazdasági vállalatainak élén álló, milliárdókban számítható vagyonú emberek hozzátartozói.
A milliárdos hölgyek között divat, hogy több különböző művészszel is lefestetik magukat. így pl. egy dúsgazdag hölgy, Mrs. Charles B. Alexander már vagy kilencz-tiz festővel festette le magát, köztük olyan kitűnőkkel mint Sargend, Boldini, La Gaudora, mikor nálam arczképét rendelt. Az amerikai hölgyek azt szeretik, ha arczuk és a testük összes szépségei minél hatásósabban, minél több bájjal és kecsesei és minél fiatalabban jelennek meg a vásznon, így "succesfoul." Ebből kifolyólag hol kedves, hol komikus jelenetek játszódnak le.
Az amerikai hölgyeknek a régi angol mesterek : Gainsbourough, Hopner, Lawrence stb. az ideáljaik. Nem szeretik az erős színhatásokat, inkább a tört színeket, pasztelltónusokat; az idősebÉ hölgyek felrakják kincseketérő, pazar ékszereiket, a fiatalabbak azonban nem. Az amerikai társaságbeli hölgyek egyébként már fiatalon, 14-15 éves korukban kezdik a rizsporozást és festést, ha nem is úgy, mint a párisiak. Mikor modellt ülnek, nagyon érdeklődnek az európai hölgyek társadalmi szokásai iránt, hogyan élnek, öltöznek, milyenek stb. A női portraitnak minél nőiesebbnek, a férfi arczképének pedig minél férfiasabbnak kell lennie. " (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1921. október 16.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page