Normál kép: 417_512_pix_Oldal_05_kep_0001a.jpg   Méret: 770x468 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Nagy kép: 417_512_pix_Oldal_05_kep_0001a_nagykep.jpg   Méret: 1616x983 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Budapest főváros női kertészeti iskolájából.
Évelő növények kapálása.

Ismertető szöveg: "Kassán magánvállalkozásban nyilt egy női gazdasági intézet, majd pedig a főváros nyitott a zuglói polgári leányiskolával kapcsolatosan egy gazdasági és háztartási három éves tanfolyamot, a melyből egy női kertészképző vált ki. A zuglói gazdasági tanfolyam felöleli a majorsági gazdálkodás és kertészkedésnek, a családi és intézeti háztartás egész körét. A tanfolyam mindvégig a kereseti foglalkozás összes szükségleteit tekinti s a technikai műveleteknek, mint az üzleti eljárásoknak teljes elméleti és gyakorlati ismereteit nyújtja. Tudományos alapismereteket ad, tervszerű gyakorlati munkában képezi ki növendékeit és kenyérkereső élethivatásokat biztosít növendékeinek. Végzett növendékei a belterjes majorsági üzemekben, a zöldség és virágkertészetben, konzervkészítő vállalatban, kereskedelmi kertészetben, virágkereskedésben mini munkavezetők vagy önálló vállalkozók szerepelhetnek; élelmiszer-kereskedésekben, nagy háztartásokban, iskolai és kórházi internátusokban, szállodákban, szanatóriumokban, kaszinókban vezető tiszti állásokra képeztetnek ki.
A tanfolyamnak a kertészet gyakorlására a székesfővárostól egy 20 holdnyi iskolai növénykertje van, míg a zöldségtermesztést és a majorsági gyakorlatokat a székesfővárosi önálló gazdasági iskola 22 holdas gyakorlótelepén végzik. Egy-egy évfolyam szeptembertől június 20-ig tart. Az intézet igazgatója Zigány Zoltán.
Magánvállalkozásban is több olyan intézd keletkezett, vagy van létesülőben, a melyek a nőt a kertészetben és a gazdaságban képezik ki. Budapesten a maglódi úton özv. Báthory Nándorné létesített egy kertgazdasági szabad iskolát. Előreláthatólag rövid idő alatt nálunk is meghonosodik a kertészet mint női életpálya, a miben része van annak is, hogy a háború nagy hiányt támasztott férfi munkaerőben. "
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1918. julius 14.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page