Normál kép: 097_208_pix_Oldal_06_kep_0002.jpg   Méret: 770x514 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Nagy kép: 097_208_pix_Oldal_06_kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 1607x1072 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Nők a hadseregben.
Katonai női alkalmazottak iskolája a front mögött.

Ismertető szöveg: "Először csak kisérletképen próbálkoztak vele ; de a mint a tapasztalat bizonyítja, a női munkaerő kitűnően bevált. Nemcsak helyettesítette, de az irodai üzemek némely ágában még felül is multa a fronton küzdő férfiak képességét. Mindez arra bírta a hadvezetőséget, hogy a mögöttes országrész tapasztalatait a frontokon is érvényesítse. Most már 'nemcsak a póttestek laktanyáiban és itthoni parancsnokságok irodáiban, hanem közvetlenül a frontok mögött is nagyon jól tudják foglalkoztatni a nőket.
Egyik hadseregünk hadtápkörletében már akkora arányokat öltött a nők részvétele a katonaság munkájából, hogy külön állásközvetítőt állítottak fel egyik frontmögötti városban, a női segédmunkaerők részére.
Az állásközvetítő mellett működik itt egy tábori kiképező tanfolyam is, a női munkerők részére. Ebbe az iskolába mindenkit felvesznek, a ki jelentkezik, azokat is a kik eddig nem voltak állásban és szakszerű előképzésre van szükségük. Egy ilyen kurzus, a mely természetesen egészen ingyenes, napi hét tanóra mellett négy hétig tart. Az iskola élén, a hol főként gépírást, helyes- és gyorsírást tanítanak, egy igazgatónő áll s ugyanúgy vezeti az állásközvetítő-intézetet is. Ugyanígy női felügyelet alatt állnak a hadseregnél foglalkoztatott nők "otthonai" is, a hol, valósággal a katonaotthonok mintájára szabadidejüket nemes szórakozás mellett tölthetik el. Ilyen női otthonok a hadtápkörletének majd mindén állomásán vannak, a hol az ott alkalmazott nők közösen laknak, a mennyire lehetséges közösen is étkeznek. "
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1918. február 17.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page