Normál kép: 701_844_pix_Oldal_04_kep_0001c.jpg   Méret: 770x574 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Nagy kép: 701_844_pix_Oldal_04_kep_0001c_nagykep.jpg   Méret: 1769x1319 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Külpolitikánk műhelye: Külügyminiszteriumunk bécsi palotája. - Jelfy Gyula fölvételei.
A kis tanácsterem. (Itt tartották 1815-ben a bécsi kongresszust.)

Ismertető szöveg: "Bécsnek egyik legszebb helyén, a Burgpalota Bellária-szárnyával szemben, kilátással a Heldenplatz-ra, a Minoriták templomának tőszomszédságában, a híres Ballplatz-on álla császári és királyi ház és a császári és királyi külügyminisztérium palotája.
A tánczterem a nagy fogadóterembe vezet, mely nem egyszer volt érdekes gyülekezések színhelye. Csak nemrégiben itten fogadta gróf Czernin a budapesti és a bécsi sajtó képviselőit, a mely alkalommal nevezetes beszédet mondott Ausztria-Magyarország békeszerető programmjáról. Ez a beszéd mintegy előszó volt ahhoz a világot átformálni hivatott új politikai evangéliumhoz, a melyet a külügyminiszter néhány héttel később a budapesti miniszterelnöki palotából hirdetett a figyelő és remélő, de sajnos, még mindig szenvedésre kárhoztatott emberiségnek.
A fogadóteremben hárem hatalmas portrait vonja magára a figyelmet. A középső falon, szemben a tágas ablaksorral, a külső világosság teljes fényözönében függ I. Ferencz Józsefnek egy életnagyságú arczképe, melyet Einsle Antal 1850-ben festett. Az arczkép osztrák tábornoki egyenruhában ábrázolja az uralkodót. A jobboldali falon függ Metternich herczeg képe, mely a híres kanczellárt élete javakorában ábrázolja. A Metternich képével szemben van Schwarzenberg Félix herczeg portraitja : egy hideg katonaalak, szúrós szürke szemekkel. A királyi felség, a diplomata ravasz elegancziája és a katonadiplomata számító erélyessége szimbolikus képviseletre találtak a nagy fogadóterem e három képmásában. "
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1917. november 4.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page