Normál kép: 301-400_Oldal_53_kep_0001_002resz.jpg   Méret: 770x550 Színmélység: 24bit Felbontás: 150dpi
Nagy kép: 301-400_Oldal_53_kep_0001_002resz_nagykep.jpg   Méret: 2234x1597 Színmélység: 24bit Felbontás: 150dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A Mátyás-templom környéke
Szent István király tervezett emlékének előnézete.
A budavári Mátyás-templom környékére tervezett főlépcső a fedett folyosókkal és balra Szent István király emlékével.
A budavári Halász-bástya déli sarka Szent István király emlékével és a saroktornyokkal.

Ismertető szöveg: "Schulek tanár nagyszabású tervezete méltó kiegészítése lenne fővarosunk büszkeségének, a restaurált ősi koronázó-templomnak. A Mátyástemplom környékének rendezése e terv szerint három részből állana:
1. Egy kétágú, nagy, szabad lépcső, mely a templom hátuljától, az úgynevezett Halászbástyáról a Várhegy oldalán az Albrecht-ut felső kanyarodására vezetne le, s mely nemcsak díszül, hanem egyszersmind új és kényelmes közlekedő-vonalul is szolgálna föl a várba és le a várból.
2. E lépcsőről két oldalra futó fedett folyosók, melyek a Halász-bástya szegélyező falain emelkednének, nyitott oszlopsorokon nyugvó boltozattal, e fölött pedig sétálásra alkalmas terraszszal; a folyosók sarkait kúpos födelü pavillonok, illetőleg tornyok foglalnák el, mindez olyan középkorias elrendezéssel, a milyenek az akkori kolostorok keresztjáró folyosói voltak, s igy szép összhangban volnának a szintén középkorias művészetű főegyházzal.
3. Harmadik főrésze a tervezetnek Szent István király emléke, mely a Halász-bástya déli terének a közepére, a templom hátuljától csekély távolságban volna állítva s egy meszsziről látható magas süveggel boltozott, alsó részében nyitott csarnok volna, alatta pedig egy lépcsőzetes emelvényen a szent király ülne trónuson, áldólag nyújtva ki jobbját az előtte terülő főváros, illetőleg a határtalan messzöségig belátszó ország felé."
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1894. október 28.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page