Normál kép: 345_464_pix_Oldal_31_kep_0003.jpg   Méret: 770x737 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 345_464_pix_Oldal_31_kep_0003_nagykep.jpg   Méret: 1319x1263 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Aszfalt-bánya Valona mellett, Albániában. - Schleicher Emil fölvételei.
A bányatelep (Háttérben a Vojussa folyó).

Ismertető szöveg: "Selenitza község apró, árnyas házikóival igen kedvező benyomást tesz az érkezőre. A faluban csupán a bányaigazgató s munkások lakóházai s néhány raktár található, mig a tulajdonképeni bányák a községtől mintegy negyedórányira lévő völgyben fekszenek.
A bitumen, mely a föld felszinétől alig 10-15 méternyire fekszik, leginkább masszív tömegekben, tisztán fordul elő. Csupán itt-ott tarkítja a hatalmas fekete tömeget egy-egy agyag vagy márga leülepedés. A bányászat tárók fúrásával elég primitiv módon történik. Némely táró bejárata csak egy vakondtúrásnak látszó lyuknak tetszik mig a jelentősebbek gerendázattal s keskeny iparvágánynyal is el vannak látva. A fejtés kézi erővel, csákánynyal történik.
A bányából kikerült darabos bitumen olvasztó kemenczébe jön, honnan megolvasztva, kerek vasformákba öntik s mint hengeralakú 25 kilogrammos darabok kerülnek elszállítás alá. Ez persze lóháton történik. Egy-egy ló 4 darabbal (100 kg.) megrakva, naponként kétszer teszi meg az utat Valonába s vissza, hol az aszfalt behajózás alá kerül. A társulat kénytelen ennek folytán nagyszámú lovat tartam, melyek a megerőltetés folytán nagy mértékben pusztulnak. E kedvezőtlen szállítási viszonyoknak tulajdonítandó, hogy daczára az alacsony termelési költségeknek (egy munkás 1 korona napibért kap), a bitumen igen megdrágulva kerül a piaczra. "
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1914. május 24.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page