Normál kép: 221_344_pix_Oldal_54_kep_0003.jpg   Méret: 770x573 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Nagy kép: 221_344_pix_Oldal_54_kep_0003_nagykep.jpg   Méret: 1674x1245 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A hegyaljai állami közpincze. - Jelfy Gyula fölvételei.
A pincze egy mellékága.

Ismertető szöveg: "Ez a pincze tizenötezer hektoliter bor befogadására alkalmas, a sátoraljaújhelyi pályaudvarral szemben épült, csinos külsejű, egyemeletes, tornyos épület, különleges berendezéseket alkalmaztak az építésénél, a mely félmillió koronájába került a kincstárnak.
A pincze a talaj emelkedésének megfelelően 2-4 méter feltöltésen épült. Hetven méter hosszú főágból jobbra és balra huszonkét mellékág vonul, mindegyik huszonöt méter hosszú és vasbetonból készült, a többi helyeken pedigboltozatos és vasbetonnal kombinált téglából van. Négy és fél méter szélesek a folyosók, a hordók mindkét oldalon vasbeton ászkokon nyugszanak és itt alkalmazták először a Superator elnevezésű szellőző készülékeket. Ezeknek a szellőzőknek a felső vége a szabadba nyúlik, a szemlélőre azt a benyomást teszi, mintha kémény volna, a pinczében valamennyinek alul és felül van beágazása úgy, hogy a téli és "nyári időnek megfelelően lehet a pinczét vagy lehűteni, vagy meleg levegővel ellátni. Mindegyik elágazás ismét két részből áll, az egyik rész a friss levegőt vezeti be az épületbe, a másik a pincze levegőjét vezeti ki a szabadba.
A pinczében csak a Hegyalján használt, kis befogadóképességű hordók vannak, ez idő szerint leginkább három és fél hektoliter űrtartalommal, de később 10-12 hektos hordókat is helyeznek majd itt el. Vannak ezenkívül a pinczében ezer hektoliter befogadóképességű czementhordók, valamennyi üvegezett belső résszel, a palaczk-osztályon pedig kétszázezer palaczknak megfelelő hely áll rendelkezésre. Az egész pinczét villamos-körték világítják meg. Villamos áram hajtja a szivattyúkat is, a minthogy a közpincze egész gépüzemét villamos erőre rendezték be. "
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1914. április 26.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page