Normál kép: 001_100_pix_Oldal_07_kep_0001.jpg   Méret: 770x519 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Nagy kép: 001_100_pix_Oldal_07_kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1678x1131 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Kábelfektetés a Balatonon.
A kábel fektetése a hajóról.

Ismertető szöveg: "A villamostelep, melynek feladatát a balatonmelléki községek világítása képezi, szükségessé tette, hogy a villamosság vezetésére kábelt fektessenek a Balaton fenekén. Maga a villamos-telep a tihanyi félsziget nyakán van elhelyezve, ott, a hol a tó legkeskenyebb. A telepen egy 600 és egy 1250 lóerős gőzturbina áll, melyek 5250 volt feszültségű forgóáramot szolgáltatnak. Az áramot vezető drótot a távolabb fekvő Marczaliba és Folgárdiba is elvezetik.
Ezt a nagy feszültségű áramot vezetik át a Balaton alatt a zalai partról a somogyira.
Legtermészetesebb eszköznek a kábel, a viz alatti vezeték kínálkozott. A pozsonyi kábelgyár különleges, háromvezetékü ólomkábeleket gyártott, melyeket kettős laposvashuzampánczéllal látott el.
A kábeleket nagy orsókon szállították Siófokra. Itt különleges hajókra raktak két-két kábelorsót. A hajókkal a Balatonföldvár mellett lévő szántódi révházhoz eveztek. Itt a kábelt 170 méter hosszan a parton, a földbe ásták le. A Balaton vize a széleken csak néhány ujjnyi mély, ezért a kábelt nem lehetett ott a viz fenekére fektetni. A hajóra egy gépezetet konstruáltak, mely a viz homokos fenekébe árkot szántott egy méter mélyen. Az árok addig vonul, míg a viz mélysége a másfél métert el nem éri, vagyis mintegy hatszáz méternyire a parttól. Mikor a kábeleket az ágyazásba belefektették, a kiszántott homokkal betemették a barázdát. A mélyebb vizben azonban a kábel a tó homokos és iszapos talaján fekszik. Egyébként nem is egy, hanem két kábelt fektettek le párhuzamosan, egymástól tizenöt méter távolságban. A kábeldarabok végeit a hajókon kötötték össze egy tehnikai vasszerkezettel. Azután búvárok vitték le az összekötőit kábelt. Mikor a tihanyi parthoz értek, 1035 méter hosszan ásták be a kábeleket közös árokba, melyben kettős téglasorral védik a vezetéket a külső sérülések ellen. "
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1914. január 4.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page