Normál kép: 0705_0824_pix_Oldal_02_kep_0001.jpg   Méret: 770x897 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Nagy kép: 0705_0824_pix_Oldal_02_kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 2592x3019 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Fotografálás a tenger mélyében.
A hajó, a melyről a fotografáló szerkezetet a vizbe eresztik. Hal-legelő a tenger fenekén. A víz alá eresztett cső, végén a fotografaló kamarával, mely előtt a mélységet fényszóró világítja meg. Mozgókép: apró halak megrohanják a fonálon vízbe dobott csalétket. A kamara, melyben a mozgóképeket készítik. Egy amerikai lap egyik száma, melyet a vízbe sülyesztettek és ott lefotografálták. E. Williamson, a mint leereszkedik a tengerbe fotografálni. Egy oszlopnak víz alatti része, melyet tönkretettek a tenger férgei.

Ismertető szöveg: "A legújabb, tenger alatt mozgó képeket készítő szerkezet angol találmány, E. Williamson mérnök műve és a norfolki partok közelében már gyűjti is a felvételeket, hogy aztán szétküldje filmjeit a művelt világ minden részébe. A szerkezet nagyarányú, de egyszerű. Az erre a czélra szolgáló bárka, vagy gőzhajó egy hosszú, széles, vízmentes csövet bocsát le a vízbe, a cső pedig egy nagy kamrában végződik, a melynek erős üvegablaka van. Ezen az üvegablakon át történnek a felvételek, a melyekhez, mint az egyik képen látható, elegendő egy ember, miután ez a vízbe merülés előtt mindent elkészít magának Mihelyt a fotográfus a helyén van, a hajóról lánczokon hatalmas fényszóró telepet bocsátanak le, a mely a fényképező gép előtt száz és száz méterre megvilágítja a vizet és láthatóvá teszi a gép számára még a kisebb élőlényeket is.
Nagyobb mélységekben a tenger vize nemcsak csendes, de egyúttal majdnem olyan átlátszó is, mint a levegő, a megvilágított rész fényképei ennélfogva tiszták, szépek. Minthogy a hajóról leeresztett vastag csőben levegő van, a lent dolgozó fotográfusnak nincs szüksége búváröltözetre és nem szenved a búvárok elháríthatlan csapásától: a rendkívüli légnyomástól sem. "
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1913. szeptember 7.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page