Normál kép: 0465_0581_pix_Oldal_57_kep_0001a.jpg   Méret: 770x1049 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Nagy kép: 0465_0581_pix_Oldal_57_kep_0001a_nagykep.jpg   Méret: 843x1148 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Wilhelmshöhe, Cassel mellett, a német császár nyaralóhelye.
A casseli városháza.

Ismertető szöveg: "913-ban kezdte meg építését I. Konrád király.
Akkor még Chassala volt a neve és valószínűleg frank királyok székhelye lehetett Később a "Curtis Chassalá"-t II. Henrik császár Kunigunda királynőnek ajándékozta, illetve elcserélte Kaufungen kolostoráért. Több kézen ment keresztül, a mig a thüringiai ház kihalása után IV. Lajos őrgróf és magyarországi Szent Erzsébet egyik unokája, I. Henrik, a hesszeni herczegség fővárosává tette.
A hesszeni őrgrófok, valamint a reformátió nagy pártfogójának, Nagylelkű Fülöpnek, négy fia alapította a Hesszen-Casseli ház oldalágait, melyeknek leszármazottjai nagy szeretettel fejlesztették ezt a várost és vidékét. Azóta nagyot is haladt, szépült és terjedt Pedig tarka sorban sok ellenség kereste fel Cassel erődítményeit, a melyeknek még meglevő romjai sokat regélhetnének a hét éves háború és a francziák ostromának rémségeiről. Mert hiszen Cassel egyik városrésze, az úgynevezett "ÚjVáros" egyenesen a Francziaországból elűzött hugenották menedékének épült, 1688-ban.
1803-ban IX. Vilmos, az akkori őrgróf választófejedelmi rangot nyert, de az uralkodó családot csakhamar, 1806-ban elűzte világhódító I. Napóleon. Ekkor Cassel lett az úgynevezett westfáliai királyság székhelye, uralkodója pedig Napóleon pazar fivére, Jerome. A mikor aztán Napóleon uralma megdőlt, Vilmos választófejedelem visszatért és az ő uralmát, valamint országának fennállását Poroszország döntötte meg, 1866-ban. Azóta Poroszország fennhatósága alá tartozik."
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1913. július 20.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page