Normál kép: 0465_0581_pix_Oldal_24_kep_0001.jpg   Méret: 770x493 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 0465_0581_pix_Oldal_24_kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 2603x1666 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Legelő gulya átusztatása a Nagydunán, Lipót Mosonmegyei községnél. - Jelfy Gyula fölvételei.
Indulás a szigetről.

Ismertető szöveg: "Ez az "átküldés" azonban nem olyan egyszerű dolog, mint - hinnénk, mert az út a Nagydunán visz keresztül. A szarvasmarha úszik ugyan egy-egy kisebb vizén, de arra, hogy az ott sebesen rohanó és széles Nagydunát ússza át, hol a gőzhajók is teljes gőzzel, kéményeiken vastag füstöt hányva birkóznak meg az árral - már nem mindenik ké­pes. De a "muszáj" nagy úr és a falusi gazda épúgy trémáz, midőn a csordát az egész falu férfinépe összegyűlve ostorokkal és nagy lármával a nagy víznek szorítják, mint a szegény állatok, melyeknek ezen dolgot még nem próbált része félelmében bőgve rúgja a tempó­ kat, mikor már a víz elnyelte és az ár rohanva viszi tovább, áldozatul is esik évenként néhány darab marha, noha a falusiak 25-30 csónakkal kisérik őket és fűzfagalyakkal integetve, nevük kiabálásával bátorítva terelik őket a túlsó part felé, vagy pedig a csónakkal melléjök evezve szarvuknál tartják, hogy el ne merüljenek és a túlsó partot elérhessék.
Érdekes dolog, hogy ezen elég veszélyes dolgot az, odavaló, tehát már ott született marhák könnyebben "megcsinálják", mint a más vidékről odahozottak, melyeknek szüleiktől átöröklött, tehát veleszületett ösztöne, (úszási tehetsége, víztől való félelme) nincs úgy meg.
Most legutóbb történt usztatásnál, melyről képeink is szólanak, 170 darab kifejlődött tehén és ökör jutott át szerencsésen a vizén. Ezek a dunai szigetekről már hazafelé tartottak, tehát már letették a vizsgát tavasszal az odauszáskor, így most nem fúlt bele egy állat sem. Nagyon érdekes azonban, nemcsak az egész dolognak a látványa, mely nemcsak az állattulajdonosokra izgató - mert hiszen ma egy kifejlődött tehén közel 1000 korona értékű, tehát a falusi embernek igazán a vagyonát hempergeti tova az ár, - hanem az érdektelen szemlélőre is, midőn a félelmében bőgő sok állat küzködik a rohanó árban, messze a két parttól, körülöttük megfelelő távolságban (nehogy az állatot a csónakokkal nyomják a vízbe) a falusi gazdák csónakokkal manővirozva, izgatottan kiabálva, míg egy idő múlva szűnik a csend, jóval alább az innenső parton földet ér a sok lihegő, ijedt állat, a parton megállva pihenőt tart, hogy azután a régen látott falu felé induljon. "
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1913. június 29.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page