Normál kép: 0593_0712_pix_Oldal_42_kep_0002.jpg   Méret: 770x558 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Nagy kép: 0593_0712_pix_Oldal_42_kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 1691x1226 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A magyar államvasutak gépgyárának Simor-utczai munkás-telepe.
Nagyterem az emeleten szinpaddal.

Ismertető szöveg: A m. kir. államvasutak gépgyárának már 1869 óta volt egy kisebb, mintegy 100 csalá­dot befogadó munkáslakótelepe a Kőbányai-úton, melyet azonban a gyár folytonos bővítése következtében lassankint körülépítettek műhely­ épületekkel, úgy hogy a gyár fejlődését akadályozta, s ezért lebontását határozták el.
A telep egy közös nagy udvarral bíró négyemeletes épületnégyszöget képez, melyben 645 - kevés kivétellel - egyszobás lakás van. Minden lakáshoz konyha, kamra, külön closet tartozik és a legtöbbnek részben az utczára, részben az udvarra néző nyitott erkélye van, míg a földszintiek kis előkertet kaptak.
A Golgota-út felől az udvarba benyúló épület első emeletén van a nagy étterem - fő­ városunknak ezidőszerint legnagyobb terme - melyben padok, asztalok állnak azon munkások részére, kik úgy hozzák magukkal, vagy hozatják ebédjüket, melyet az oldalfalakon levő gázfőzőkön felmelegítenek.
Ebéd idő alatt a terem karzatán elhelyezett villamos hajtású orgonamű zenedarabokat játszik a munkások szórakoztatására. Ezen az erkélyen van még elhelyezve két vetítőgép álló és mozgófényképek részére, melyeket a munkásoknak tartani szokott ismeretterjesztő előadásokhoz használnak. Ebben a teremben tartják meg a gyári összejöveteleket, mulatságokat; gondosan felszerelt színpadján pedig a műkedvelői előadásokat.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1911. augusztus 13.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page