Normál kép: 621_740_pix_Oldal_43_kep_0001.jpg   Méret: 770x1148 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Nagy kép: 621_740_pix_Oldal_43_kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 2516x3751 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Egy templomtorony eltolása Bocholt belgiumi városban.
1. A torony alapjai átvágva. 2. A torony homlokzata. 3. Az öt méter fesztávolságú ivnek duczozata. 4. A torony már elvan választva a templomtól. 5. A torony a sineken. 6. A torony 10 centiméternyire el van tolva; a torony és a templomtető érintkezésénél látható vonal mutatja, hol ért össze a templom a toronynyal. 7. Alátámasztás a tolópályával.

Ismertető szöveg: Mintegy három évvel ezelőtt megemlékeztünk egy magyar mérnöknek, Weisz Henriknek egy Európaszerte feltűnést keltett munkájáról : az egyik antwerpeni pályaudvar eltolásáról eredeti helyéről 35 méternyire. Ugyanez a hazánkfia most ugyancsak Belgiumban, a hollandi határszélnél levő Bocholt városkában végez hasonló munkát: egy templomtornyot mozdít el helyéről. A templom ugyanis szűk lett a hívők nagy számának befogadására s ki akarták bővíteni. A kórus felől azonban nem lehet bővíteni, tehát a hajóját akarják meghosszabbítani, de hogy ezt megtehessék, tiz méterrel előbbre kell tolni a tornyot. Ha ez nem sikerűl, le kellett volna rombolni a tornyot, a mely pedig a tizennegyedik századból való érdekes műemlék.
Az épület eltolás, mint három év előtt elmondtuk, abban áll, hogy az épületet alapjainál átfürészelik, gerendákra támasztják s aztán sínekre csúsztatják és megfelelő gépekkel előretolják.
Hogy mily nagy munka volt ez, mutatja az is, hogy az eltolandó torony súlya nem kevesebb, mint három millió kilogramm. A toronyban az eltolás alatt minden úgy maradt, a hogy eddig volt, a harangok maguktól megszólaltak, a mig a tornyot megmozdították. Naponkint egy méternyivel haladtak, úgy hogy az egész eltolás tíz napi időbe telt. Az így eltolt tornyot most majd falakkal fogják öszszekapcsolni a templom hajójával, ezzel tehát bővül is a templom.
(Forrás: Vasárnapi Újság, 1910. augusztus 14.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page