Normál kép: 1531990053.jpg   Méret: 770x513 Színmélység: 24bit Felbontás: 240dpi
Nagy kép: 1531990053_nagykep.jpg   Méret: 5184x3456 Színmélység: 24bit Felbontás: 240dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A SZTE Füvészkertje.

Ismertető szöveg: Az SZTE Füvészkert és a Körös-Maros Nemzeti Park együttműködése 2010-ben, tíz évvel ezelőtt kezdődött. A nemzeti park olyan élőhelyrestaurációs munkáiba kapcsolódtunk be, melyek a térségben megmaradt, mára erősen megritkult löszpusztagyepek fennmaradását célozzák. Egykor ezek a gyepek meghatározó részei voltak a tájnak, a magyar flóra ritka és értékes növényfajainak adtak otthont, melyre hasonlóképp értékes állatközösségek épültek. A mezőgazdaság térhódításával azonban a löszgyepek nagy része mára eltűnt, maradványaival csak kisebb-nagyobb foltokban, mezsgyéken találkozhatunk.
(Forrás: https://fuveszkert.u-szeged.hu/hu/?view=article&id=335:novenyeket-telepitunk-nemcsak-a-botanikus-kertunkben&catid=85)



Kozma János
Főiskolás éveiben gipszben mintázta meg. Később egy görög műgyűjtő akarja megvásárolni, de Pálfy György tanácsnok ezt meghiúsítja. A város ekkor öntette bronzba a szobrot, melyet az Újszegedi Vidámparkban állítanak föl először. Innen kerül 1976-ban a mai helyére. A szegedi füvészkert lótuszvirágokkal teli tavából tűnik elő a művész karcsú nőalakja a Tavasz című szobra.
Forrás: Dr. Tóth Attila
(https://www.kozterkep.hu/322/tavasz-szobor)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page