Normál kép: 1517938990.jpg   Méret: 770x1172 Színmélység: 24bit Felbontás: 240dpi
Nagy kép: 1517938990_nagykep.jpg   Méret: 821x1250 Színmélység: 24bit Felbontás: 240dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Fotómon a Váci szentháromság-szobor látható.

Ismertető szöveg: A város egykori halpiacán állították, a pestisjárvány elmúlása miatti fogadalomból. A piaristák templomával szemben áll.
Külső leírás: A homokkőből készült emlék két oldalán külön talapzaton áll Xaveri Szt. Ferenc és Szt. Lajos szobra. A szobor háromszög alaprajzú, két szintre tagolt alapzatának alsó, volutákkal lezárt sarkain állnak Szt Vendel, Szt Sebestyén és Szt Konstantin szobrai. A volutákkal megtámasztott osztópárkány alatt, az emlék fő nézetében menza szerű kőlap alatt Szt Rozália domborműve. Felette az oltáriszentségre utaló dombormű, magasabban az Althann címer. Feliratok : ld. ott.
A másik tagozaton, az alapzat második rétegében középütt Maria Immaculata és Borromei Szt Károly, valamint Nep. Szt. János, hátul Szt Flórián szobra áll. A felfelé keskenyedő oszlop törzsén szárnyas angyalfejek. Az oszlop tetején felhők között A Szentháromság szobra ül.
A szobrok sérült állapota miatt több részlet a 19. sz-ban újrafaragtak. a legutóbbi helyreállítás néhány évvel ezelőtt történt. (műemlékem.hu)
(Forrás: https://www.kozterkep.hu/4620/szentharomsag-oszlop)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page