Normál kép: 1517574903.jpg   Méret: 770x577 Színmélység: 24bit Felbontás: 350dpi
Nagy kép: 1517574903_nagykep.jpg   Méret: 4475x3354 Színmélység: 24bit Felbontás: 350dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Az ördögszántotta hegy jellegzetes virága.

Ismertető szöveg: Az illatos hunyor (Helleborus odorus) a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályának a boglárkavirágúak (Ranunculales) rendjéhez, ezen belül a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjához tartozó faj.
Az illatos hunyort elsőként zöld, zöldessárga virágjáról ismerjük meg, azonban természetesen nem ez az egyetlen hunyor, ami rendelkezik ezen tulajdonsággal, így a faj megítéléséhez több tulajdonságot is meg kell vizsgálni.
Levelei szórt állásúak, tenyeresen összetettek, épszélűek, fonákán az főerek mentén szőrös. A tőlevél ölbefogott, murvalevele szeldelt. Levelei áttelelnek, csak akkor veszíti el őket a növény, amikor tavasszal az újak fejlődnek, ezért félörökzöld.
Virága zöldes-sárga vagy zöld. A virágot alkotó szirmok, valójában csészelevelek. A valódi sziromlevelek egészen aprók. Virágja oldalra forduló, a vacok ráncos.Virágában úgynevezett mézelők találhatók, melyek a szirmokból alakultak ki. A virág sugaras. Sok szirma alakult nektáriummá és sok porzólevéllel rendelkezik. Termője felsőállású, szabad, 3 termőlevélből áll, mely ötből forrt össze. Termése tüszőtermés, illetve tüszőcsokor.
Szára zöld, lágy. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page