Normál kép: 473_592_pix_Page_18_kep_0003.jpg   Méret: 770x552 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 473_592_pix_Page_18_kep_0003_nagykep.jpg   Méret: 1114x798 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Az államvasutak nyugati főműhelye régi kéményének ledöntése
A kémény romjai.

Ismertető szöveg: A kémény egyik oldalfalából legalul kiszedték a téglákat és ezeket szép sorjában fagerendákkal és apróbb-nagyobb keményfatuskókkal pótolták. Ilyenformán embernagyságú nyílást vágtak, amely nyílásban tégla helyett fadarabok támasztották alá az égnek meredő kéményt .
Néhány perczczel három óra után egy munkás-ember leönti petróleummal a fával bélelt nyílást az előtte felállított máglyával együtt és rögtön utána meg is gyújtja a farakást. Vígan pattog a tűz és a kémény tetején bodros füst jelenik meg, mintha bizony új életre ébredt volna a rég abbahagyott munka.
Egy félóra feszült várakozásban telik el. Egyszerre recsegés, ropogás hallik. Az egyik fagerenda átégett. A kémény, mintha azt nézné, hogy ugyan mi történhetett , oda hajlik arra az oldalra, ahol elvesztette a támaszát. A következő pillanatban megroppan a teste. Mintha elállna a lélegzete: a füstje megakad. Lassan, méltóságteljesen hajlik, már egész ferdén áll. Most derékban is kettétörik és egyre növekvő sebességgel lezuhan a földre.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1907. junius 23.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page