Normál kép: 773_853_pix_Oldal_16_Kep_0001.jpg   Méret: 770x520 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 773_853_pix_Oldal_16_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 2494x1683 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A Szépművészeti Múzeum új épülete

Ismertető szöveg: A szépművészeti múzeumban a képzőművészet lesz képviselve, a festészet, szobrászat, műépítés a legrégibb időktől a legújabbig. Az országos képtár és a múzeumi képtár gyűjteményeit itt egyesítik.
Az Andrássy-út torkolatában, künn a városligetben épül az új intézet, szemben a Műcsarnokkal.
A múzeum épületéről hű képet nyerhetünk, ha a tervező építészek Schickedanz Albert tanár és Herzog Fülöp terveit megszemléljük. Ők tervezték a múzeum épületét, s ők vezetik az építést is.
Az épület legszebb és legérdekesebb része az Andrássy-út felé néző homlokzat, mely csak később épül fel, az ókori építkezés szellemében gazdag tagozással és nyilt csarnokokkal, melyhez összhangzón simul a magasan kiemelkedő hátulsó épületcsoport. A beosztás mindenütt arányos és összhangzó. Az előcsarnok valóságos szobrászati gyűjtemény lesz, míg a hátulsó épület a két képtárt: a nemzeti- és országos-képtárt fogja befogadni és itt helyezik majdan el a különböző irodákat, valamint a könyvtárt és az előadói termeket. Az előcsarnok az ó-görög építkezési módszer jellegével épül, míg a főépület renaissance stílusban.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1901. junius 9.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page