Normál kép: 481_576_pix_Oldal_07_Kep_0002.jpg   Méret: 770x537 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Nagy kép: 481_576_pix_Oldal_07_Kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 1563x1091 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A kassai női gazdasági iskolából.
Lawn-tennis-tér.

Ismertető szöveg: Külföldön már régebben vannak, nálunk azonban csak újabban kezdenek alakulni oly leányiskolák, melyek a rendes iskolát végzett leányokat a gyakorlati élet szükségleteire, a gazdasszonykodásra tanítják. Ilyen iskola az Orsolya-apáczák kassai gazdasági leányiskolája, a melynek czélja a leányokat mind arra megtanítani, a minek tudására egy jóravaló magyar háziasszonynak szüksége van.
A tantárgyak ebben az iskolában nem történelem, matematika, poétika stb., hanem sütés-főzés, ruhamosás, szabás-varrás, egyéb kézimunka, kertészkedés, tejgazdaság, állattenyésztés, azután gazdasági könyvvezetés. E szerint is van az intézet berendezve: van a parkján kívül három holdnyi területe, minden szükséges dologgal fölszerelt majorral, veteményes és virágos kerttel. Gyümölcsös kertjében 1200 nemes fajtájú gyümölcsfát ápolnak.
Az intézet 80-100 benlakó növendék befogadására van fölszerelve s a leányok számára szolgáló tanuló, társalgó, háló stb. termek úgy vannak berendezve, hogy egészségükre is kellő gondot lehessen fordítani. Saját uszodája, lawn-tennis tere és korcsolyapályája is van az intézetnek.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1906. julius 29.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page