Normál kép: 569_668_pix_Oldal_08_Kep_0001.jpg   Méret: 770x543 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 569_668_pix_Oldal_08_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1473x1039 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A révi cseppkőbarlang
"Török fürdő"

Ismertető szöveg: A Zichy-barlang (románul: Peștera Vadu Crișului) cseppkőbarlang Románia területén, a Király-erdőben, a Sebes-Körös völgyében. Rév (Körösrév, románul Vadu Crisului) közelében található. Nevét a turistamozgalmat támogató Zichy Ödön grófról kapta. Hossza 2,7 kilométer, ebből 680 méter látogatható. Három fő járata van, az egyikben barlangi medve csontjait találták meg.
A barlangból ömlik ki a kijáratnál még kristálytiszta vizű Styx patak. A barlang klímája csillapítja a köhögést.
Kisebb csarnok, de a legbőkezűbben díszítve, keleti fényűzéssel felszerelve. Balra egy hatalmas krémszínű függönybástya őrzi, rojtkristályok emeletes sorozataiból összeállítva. Odább egy kirúgó erkélyen kisebb-nagyobb szobrocskák, apró csecsebecsék díszelegnek, a legkisebbek alig 7-8 centiméter nagyságúak; egy magasabbra nőtt, tekintélyesebb báb felül uralkodik az egész sereg fölött. Még tovább, a medencén túl egy karcsú odaliszk lankatag alakja epedez, s a falakon vörös-fehérrel tarkázott függönyzetek pompáznak. De mindent felülmúl a fürdő ezen részének mennyezete s a mi róla alá leng. Piros-barna csapok, tűk, bojtok; felakasztott madarak lelógó fejei csőröstől, köztük egy-egy mérges veres kanpulyka fej; a levest ízesítő zöldségek fajtái: sárgarépa, petrezselyem, peszternák és a többi: felülről lefelé nőtt sűrű erdeje a kerti veteményeknek, mind piros-barna cseppkőből kimintázva.
Egyébiránt a fürdő mennyezetének nagy része, különösen a középen, egész sima; de a mennyezet vörösbarna sziklalapja csaknem egészen be van hófehér cseppkőtakaróval borítva, mely mint egy tejút húzódik rajta végig, s e hófehér burkolat be van keresztül-kasul minden irányban feltűnő picike kis lelógó báb ócskákkal] hintve, melyek egy sakk-tábla pionjaira emlékeztetve állanak ott sorban egymás mellett.
S egy csodaképződmény ereszkedik e legénység soraiból alá: vörösbarna színben egy szalagot ábrázol, épp oly módon megcsavarva, mint azt egy kos-szarvnál lehet látni. A finom, lenge képződmény, szabályosságával, könnyedségével, bámulatos, szinte érthetetlen alkotásával, természeti hűségével, egyik díszdarabja az egész barlangnak.
(Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page