Normál kép: 081_180_pix_Oldal_14_Kep_0002.jpg   Méret: x Színmélység: Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: 081_180_pix_Oldal_14_Kep_0002_nagykep.jpg   Méret: x Színmélység: Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A robbanás okozta víz-és jégforgatag.

Ismertető szöveg: Sokkal fáradságosabban és nehezebben ment a koppányi torlasz felrobbantása. Itt is decz. 30-ikán indították meg a munkát s először 21 kilogramm dinamittal, hét kapcsolt lövést tettek durranó zsinór használata mellett és sikerűlt 100 méter hosszú és 60 méter széles, 8 -10 méter vastag jégtömeget kirobbantani. A robbanás után bekövetkező erős hullámzás nagy területen összerepesztette a jeget, melyet aztán öt kilogrammos dinamit-lövegek segítségével apróztak föl s így leúsztattak. A dinamittöltéseket 2-4 méter mélységben, egymástól 8-10 méter távolságban helyezték el.
Másnap 28 lövést tettek összesen 60 kilógramm dinamittal, melyet villámmal egyszerre sütöttek el. Óriási rázkódás követte a robbanást ; a föld a parton állók lába alatt több másodperczig ingott; a víz és jég 15-20 méter magasságra verődött föl, néhol pedig erős partomlás következett be.
A levegőben látható fekete vonás azt a faradat mutatja, melyhez a dinamit hozzá volt erősítve s melyet a robbanás széttört és fölrepített. Ezen robbantás eredménye az volt, hogy 200 méter hosszúságban a 4-5 méter vastag jégpánczél megbomlott s kisebb töltések alkalmazása után lecsúszott. Egy-egy elúsztatott jégdarab 12-15 köbméter nagyságú is volt.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1903. február 15.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page