Normál kép: 681_792_pix_oldal_29_kep_0001.jpg   Méret: 770x543 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 681_792_pix_oldal_29_kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1669x1177 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Az amerikai magyaroknak küldött zászló
Tervezte Nagy Lázár

Ismertető szöveg: A zászlót, mely a középkori banderiális lobogók mintájára készült, Nagy Lázár festőművész tervezte s a rajta levő czímert és képeket is ő festette. A szövet hegyes sallangokban végződik, melyek végein aranybojtok csüngenek. A nyél gömbön ülő turulmadárban végződik, mely csőiében kardot tart. A gömböt több történelmi nevezetességű helyről vett hazai földdel töltötték meg: Pusztaszerről, Szigetvárról, Rákosról, stb. s a föld üveggel födött nyilasokon át látható.
A nemzetiszínű selyem alapon a diszítések, valamint feliratok arany- és ezüsthimzéssel készültek. Az egyik oldalon a magyar czímer, a másikon Fiume látképével a háttérben Hungária alakja van, mely a tengerparton ülve úgy van ábrázolva, mintha a hazából tengerentúlra szakadt fiait hívná vissza. Körülte ez van irva : "Az amerikai magyaroknak az Országos Nemzeti Szövetség. 1902."
A zászló szélessége 125, hoszsza pedig 185 centiméter. A turult ifj. Vastagh György mintája után Steiner A. Ferencz készítette ezüstből. Igen szép a szironyos hímzéssel díszített zászlószíj és tartója, mely a Hajdu-Szoboszlón őrzött Bocskai zászló fölszerelésének mintájára készült.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1902. november 2.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page