Normál kép: cifraszur_0337.jpg   Méret: 770x738 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: cifraszur_0337_nagykep.jpg   Méret: 1170x1122 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: 141. ábra. Fekete hímzésű matyó szűr. Mezőkövesd.
VI. A felföldi cifraszűrök

Ismertető szöveg: "A magyar szűr a Felföldön a Morva folyótól egészen a Hernádig el volt terjedve, észak felé pedig Turóc, Liptó, Szepes, Sáros megyék déli széle volt a határa. Ezen a területen belül a magyarság mindenütt viselte, sőt a tótság egy része is. Szűrposztóból, halinából készült egyéb ruhadarabokat azonban a tótság az említett határtól északra is viselt, sőt visel ma is.
A felföldi magyarság szűrére a cifraság az Alföld felől terjedt, mert minél inkább észak felé megyünk, a szűr annál egyszerűbb, díszítetlenebb. A tótság szűre egészen csupasz, sőt már az Ipoly mellékén is inkább csak a pásztor viselt cifraszűrt, a magyar földműves többnyire a tótsághoz hasonlóan csupasz szűrt hordott.
A múlt század hetvenes-nyolcvanas éveiben még igen élénk szinpompás volt a matyó szűr,5 később egyre hanyatlott a szinpompája. Eleinte a levelezést kétféle zölddel csinálták. Á levelezés között a virág többnyire piros volt. 1900 körül Kostenszky kezdette az egyszínű szűröket csinálni, mely csakhamar általános lett."
(Forrás: http://mek.oszk.hu/13100/13169/pdf/13169_2.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page