Normál kép: 573_672_pix_Page_48_kep_0001_001resz.jpg   Méret: 770x558 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 573_672_pix_Page_48_kep_0001_001resz_nagykep.jpg   Méret: 1050x761 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Santos Dumont léghajója
A léghajó útközben
A léghajó harmadik felszállása
A léghajó a tóban
A léghajó lezuhanása a negyedik felszálláskor

Ismertető szöveg: Egyszer, teljes szélcsendben, sikerűlt neki megkerülni az Eiffeltornyot, és a francziák oda voltak az örömtől. Azt hitték, végre megvan a kormányozható léghajó, a világ ezt is nekik köszönheti. Maga Santos Dumont büszkén jelentette ki, hogy teljesen megoldotta a problémát és hogy igényt tart a százezer frankos díjra, a melyet Henry Deutsch tűzött ki annak, a ki léghajóval az Eiffel-tornyot háromszor megkerüli.
A nagy feladatnak Dumont több izben neki is indult, de egyetlen próbálkozása sem sikerült többé.
Mindjárt a második felszállás ez évi augusztus 3-án rosszul végződött. Egy gyönge szellő előbb a fák közé, aztán a parkban levő tóba sodorta a léghajót, miközben néhány kötél elszakadt, és a léghajó hídja, a melyen Dumont és a motor foglalt helyet, a vizbe merült. Egy gyönge szellő előbb a fák közé, aztán a parkban levő tóba sodorta a léghajót, miközben néhány kötél elszakadt, és a léghajó hídja, a melyen Dumont és a motor foglalt helyet, a vizbe merült. Csak nagy erőfeszítéssel lehetett az óriási ballont helyére visszavonszolni. A harmadik felszállásnál, aug. 8-án a léghajó kijutott a parkból és egy ideig vígan haladt a Mars-mező felé. Ott azonban ismét elkapta a szél, és átvitte a Szajnán. Hasztalan volt a vitorla-csavarnak minden erőlködése. Dumont kénytelen volt a gáz egy részét kiereszteni, és a ballont emberekkel czepeltetni haza.
A negyedik felszállás augusztus 27-én szintén jól kezdődött, de annál szomorúbb véget ért. A léghajó mintegy tizenöt méter magasra emelkedve, egyenesen az Eiffel-torony felé vette útját. De alig ért ki a parkból, a szél belekapaszkodott és ellenállhatatlan erővel nekivágta egy háromemeletes ház ereszének. Az összeütközéstől a ballon rögtön behorpadt, a gáz kitódult, a kötelek elszakadtak és az aluminiumhíd a földre zuhant. Santos Dumont csak úgy tudta életét megmenteni, hogy egy ablakpárkányba kapaszkodott, a honnan aztán néhány munkás szabadította meg.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1883. julius 8.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page