Normál kép: 673_752_pix_Page_42_kep_0001c.jpg   Méret: 770x542 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 673_752_pix_Page_42_kep_0001c_nagykep.jpg   Méret: 846x596 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A bulgáriai Roló kolostorból
A kolostor

Ismertető szöveg: A majdnem 2000 méter magasságban, regényes havasi táj közepette fekvő Rolo-kolostor úgy nagyságára, mint hírére nézve, mindjárt az Athos-hegyi kolostor után következik. A kolostor a görög-keleti vallás egyik kiváló szentjének, Szent-Ivánnak köszöni alapítását. A kolostor, mint képünk mutatja, több összefüggő zárt tagozatból álló, nagyobb részében három emeletes kaszárnyaszerű épület, melynek könnyebben hozzáférhető oldalain nem hiányoznak a lőrések sem.
Az épületek által zárt négyszög közepén emelkedik a bizanczi modorban épült templom, a melyhez a régi templomnak egy máig is épségben maradt csonka tornya simul. A kolostor falai majdnem egy méter szélesek, terméskőből valók és ablakai még a harmadik emeleten is erős vasrácsokkal vannak ellátva. A kolostorban 400-nál több szoba és terem van, mely utóbbiak mindenikében búcsújárások alkalmával több száz bucsust szállásolnak el.
A kolostor udvari részét, mint képünkön látható, minden emeletén vastag terméskőoszlopokon nyugvó boltíves folyosó veszi körűl, mely egyes részeken erkélylyé van kiszélesítve.
A templom körül három oldalon oszlopcsarnok vezet és úgy ez, mint a templom belseje telendes-teli van freskókkal. Szt.-Iván életének minden mozzanata ábrázolásra talált e képekben, de ezeken kívül nevezetesebb bibliai momentumokat is több kevesebb szerencsével vett a festő ecsetjére. Hogy a templom belseje minden részében az aranyozástól csillog, az magától értetik.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1901. november 17.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page