Normál kép: 673_752_pix_Page_31_kep_0001.jpg   Méret: 770x549 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 673_752_pix_Page_31_kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1057x754 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Képek Dalmácziából
Spalato

Ismertető szöveg: Spalato fekvése festői. Hátterében magas hegyek emelkednek, míg szép, tágas partját az Adria kékes vize nyaldossa. Ma még nem nagy város mindössze 22,000 lakosa van de kedvező éghajlata s nagy és biztos kikötője, hatalmas földrajzi tényezők, melyeknek segélyével gazdag és virágzó tengerparti várossá fejlődhetik, mihelyt vasút fogja összekötni az ország belsejével, kivált Budapesttel. A dalmát kikötők között első sorban Spalato a legalkalmasabb arra, hogy Magyarország tengeri kereskedelmén nagyot lenditsen.
A város fő nevezetességei Diokletián császár palotájának romjain kívül a híres dóm, a harangtorony s a keresztelő kápolna.
Reánk magyarokra nézve különösen érdekes a harang-torony, mely a középkori építészet egyik legérdekesebb alkotásának van elismerve. Mária, IV. László nővére, Anjou Károly neje kezdte el építtetni s az építést Erzsébet, Róbert Károly neje folytatta. Most restaurálják.
De figyelmünkre és kegyeletünkre legméltóbb az a kőkoporsó, mely IV. Béla két leányának, Katalinnak és Margitnak hamvait rejti magába, kik 1242-ben haltak meg a Spalato melletti Clissa várában, a hova atyjukkal a tatárok üldözése elől menekültek.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1901. október 10.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page