Normál kép: 477_572_pix_Page_38_kep_0003.jpg   Méret: x Színmélység: Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: 477_572_pix_Page_38_kep_0003_nagykep.jpg   Méret: x Színmélység: Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A parnói kastély

Ismertető szöveg: Parnót a mostani tulajdonosnak, gróf Andrássy Gézának nagyanyja Andrássy Károlyné Szapáry Etelka grófnő vette a Molnár-családtól, mely előnevét is innen nyerte. Ezelőtt egy kuriális épület állott a kastély helyén, azt Andrássy Manó gróf - a ki ezt a birtokot örökölte - lebontatta s igen nagy költséggel a most leégett kastélyt építtette helyére, pazar fénynyel, angol (Tudor) gót stylben, megnagyobbítva egyszersmind a gyönyörű parkot is.
A kastély déli részéhez egy téli kert (üvegterem) volt csatolva. Ettől éjszakra az L alakú épület földszintjén volt az emelet magasságú, mozaikkal padlózott billiárd-terem, lovagterem, a gróf dolgozó- és pipázó- szobája, vendégszobák, a könyvtár, cselédség lakása, fürdő szobák s fenn az emeleten szalonok, a családtagok hálószobái, ebédlő stb., a szárny-épületben földszint, a hatalmas konyha és az ahhoz tartozó mellékhelyiségek, az emeleten kézikönyvtár, tanuló szobák, a nevelők és gyermekek lakosztályai.
A termek antik bútorokkal, remek képekkel, műtárgyakkal, régiségekkel voltak berendezve. A földszinti ebédlő falait családi képek, arany- és ezüst régi műtárgyak ékesítették. A lépcső, az ajtók, zárak és mennyezetek remekei voltak a műiparnak.
A kastélyépületbe egy gyönyörű tornyos kápolna volt beillesztve, pompás berendezéssel és remek oltárképpel a kápolna homlokzatán eme márványba metszett felírással : "Atyám emlékének".
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1901. augusztus 25.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page