Normál kép: 381_476_pix_Page_46_kep_0001.jpg   Méret: 770x497 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 381_476_pix_Page_46_kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1594x1029 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Gróf Goluchowsky Agenor szobrának leleplezése Lembergben.
1901. június 27.

Ismertető szöveg: Június 27-én leplezték le Lembergben gróf Goluchowsky Agenornak, Galiczia három ízben volt helytartójának, Ausztria egykori államminiszterének emlékszobrát, melyet közadakozásból emeltek egykori jeles honfitársuknak a galicziai lengyelek.
Gróf Goluchowsky oly időben került a nyilvános pályára, a mikor Ausztria súlyos belső és külső válságokkal küzdve, nem birta megtalálni az állami alakúlásnak azt a formáját, mely a jobb jövő útját nyissa meg számára. Az októberi diploma volt rövid miniszterségének legnevezetesebb alkotása, a mely voltakép a magyar és osztrák konzervativek műve. Mikor aztán kiderült, hogy e diploma nem alkalmas annak a czélnak elérésére, a melyre kiadták, Goluchowsky gróf visszavonult az ügyek vezetésétől és utána Schmerling következett.
A szoborleleplezési ünnepélyen igen nagy közönség gyűlt össze a galicziai s egyéb osztrák előkelőségekből. Ott voltak a Goluchowsky-család tagjai csaknem mind, köztük a közös külügyminiszter, az ünnepeltnek fia is, anyjával.
A szobor, mely a lembergi tartományi helytartóság palotájával szemben, a városi park főbejáratánál áll, Godebszki lengyel szobrász müve. Állva, polgári ruhában mutatja be a jeles államférfiút.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1901. julius 14.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page