Normál kép: 285_380_pix_Page_19_kep_0001.jpg   Méret: 770x518 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 285_380_pix_Page_19_kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1823x1226 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Zászló-szentelés a Ludovika Akadémiában. - A király a zászlószeg beverésére indul.

Ismertető szöveg: A király fehér selyem-zászlót ajándékozott a honvédségi Ludovika Akadémiának, mely tisztképző - intézetté emelkedett. A tiszti rangba lépő ifjak erre a zászlóra teszik le az esküt. A zászlót, mint a honvédségi zászlóknál, piros-fehér-zöld háromszöges szegély veszi körűl középen az angyalos országczímer van. A zászló fölszentelése nagy katonai pompával, a király, az uralkodó család több tagjának jelenlétében május 8-án délelőtt ment végbe a Ludoviczeum parkjában. A zászlóanya tisztjét Auguszta főherczegnő, a király unokája vállalta el, ki gyönyörű hímzett szalagot kötött a zászlóra.
Mise után a növendék-zászlóaljat oda vezényelték a sátor elé, a hol négyszögben felállott. Most Hornig püspök a zászlótartóval az emelvényre lépett és beszédet mondott a hadi zászlóról, és az esküről, főleg a katonai esküről. Legyenek bátrak, vitézek, legyenek Ő Felsége a császár, az apostoli királynak magyar katonái, - hű, vitéz magyar harczosai!
Az éljenek lecsillapultával a zászlótartó kiterítette a zászlót a készen álló asztalra, hogy megkezdődhessék a szegbeverés szertartása. Az első három szeget báró Hornig püspök verte be ezekkel a szavakkal: "Isten dicsőségére." Őt követték a király, az uralkodóház tagjai, az ország főméltóságai, a honvédelmi minisztérium képviselői, a közös hadügyminiszter, a főpolgármester, az akadémia tisztjei és növendékei közül minden évjáratból egy. Mialatt a szegbeverés történt, a Budai Dalárda Vághó lgnácz százados alkalmi költeményét énekelte, melyet Szabados Béla zenésített meg hatásosan.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1901. május 12.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page