Normál kép: 001_080_pix_Page_40_kep_0003.jpg   Méret: 770x549 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 001_080_pix_Page_40_kep_0003_nagykep.jpg   Méret: 1075x767 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Az angol királyi kastélyok
A windsori kastély.

Ismertető szöveg: A Windsor-Castle, egy ősi, még Hódító Vilmos korából való várszerű épület, melyhez évszázadok folyamán folyton építettek új meg új részeket, míg végre azzá vált, a milyennek most látjuk: a legkülönbözőbb stílusok szeszélyes egyvelegévé. Windsor 35 kilométernyire fekszik Londontól nyugatra a Themse jobbpartján. A balparton fekvő Etont, az angol előkelő ifjúság hírneves kollégiumát csak egy híd választja el Windsortól.
Hódító Vilmos óta, a ki a westminsteri apátságtól vette el a kastély telkét, csaknem minden uralkodó hozzájárult valamivel kibővítéséhez, de egyik sem annyival, mint IV. György, a ki milliókat költött rá. Ö építette a Szent György-kápolnát, a mely valóságos műremeke az újabbkori gothikának. Óriási park veszi körül a kastélyt, melynek kerülete 100 kilométer.
Nagyszerű terrasza 575 méter széles s számos márvány- és bronz-szobor díszíti. A hozzá tartozó erdőség, melyet egykor Popé is megénekelt, egyike Angolország legszebb erdeinek. Viktória királynő nagyon sokat tartózkodott e kastélyban. Hálószobájául és boudoirjáúl két a parkra gyönyörű kilátást nyújtó termet választott. Ezek körűl egy sereg selyemmel és satinnal kárpitozott terem sorakozik, melyekben óriási kincs van felhalmozva finom porczellánokban, melyek nagy része a sévresi gyárból való. így az egyik szalonban van egy porczellánkészlet, melyet még IV. György szerzett s melyet 200,000 font sterlingre becsülnek. Az úgynevezett violaszín szalonban áll az a régi zongora, melyen egykor az elhunyt királynő kora ifjúságában játszani tanúit. A királynő magán-ébédlője a "myolczszögletü szoba" nevet viseli alakja miatt faragott tölgyfával burkolt góth stílű terem, gobelinekkel és nagy művészek festményeivel ékesítve. A kihallgatási teremben az uralkodó család tagjainak arczképei függenek. Ezeken a magánhelyiségeken kívül, melyeket meglátni csak kiváltságos személyeknek adatott, vannak még a nyilvánosságnak szánt helyiségek is, melyeket, ha a királynő nem volt a kastélyban, hetenként egyszer megtekinthetett a nagyközönség is. Ezek közt a pompás tróntermet emlitjük első sorban, a melyben egy nagy tökéletességgel faragott elefántcsont trón áll, a travancorei maharadzsa ajándéka. Hires még a Waterlootól elnevezett terem is, melyben Viktória királynő egykor Lajos Fülöp franczia királyt, az utóbbi években pedig a transzváli háború kezdete idején, unokáját, H. Vilmos német császárt fogadta.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1901. február 3.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page