Normál kép: aprovad_0783.jpg   Méret: 770x1115 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: aprovad_0783_nagykep.jpg   Méret: 1518x2198 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A fácán

Ismertető szöveg: "A fácán természetrajzilag a tyúkfélék (Gallinacei) rendjébe és a fácánok (Phasianidae) családjába tartozik.
Habár fémfényű tollazata és feltűnő hosszú farka eléggé megkülönbözteti a többi madaraktól, általános jellegeinek felsorolását mégsem mellőzhetjük. A fácánok családja a többi tyúkcsaládoktól a karcsúbb termet, a hosszabb lábak, a hosszabb nyak és fark által különbözik. A határozott nemi dimorfizmus, azaz a kakasnak és tyúknak elütő tollazata is fontos jelleg. A fácánok éjjelre rendesen fára szállanak, habár napközben, táplálékot keresve, a földön tartózkodnak; ezért az erdei tyúkok közé soroljuk. Többnejüségben és csapatosan élnek; táplálékukat részben növényi anyagok, főleg magvak, bogyók, fiatal levelek és rügyek, részben rovarok, férgek és csigák képezik; hogy táplálékukat könnyebben emészthessék meg, apró kavicsokat nyelnek el. Párzá­suk alkalmával, dürgéskor, sajátos hangokat hallatnak, mozgásuk nagyon élénk s a szemük körüli csupasz foltok élénk piros színt nyernek.
Eltekintve az Észak-Amerikában honos pulykaféléktől és az afrikai gyöngy tyúkoktól, melyek szintén ezen családba tartoznak, a fácánok őshazája Dél-Ázsia és a Hátsó-Indiával valaha összefüggésben volt Szunda-szigetek láncolata. ..."
(Forrás: http://mek.oszk.hu/13100/13111/)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page