Normál kép: aprovad_0752.jpg   Méret: 770x390 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: aprovad_0752_nagykep.jpg   Méret: 1528x773 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Az újkor vadászfegyverei
A Sauer és fia-féle önfelhúzó háromcsövű fegyver

Ismertető szöveg: "Ennek a puskának szerkesztését az a körülmény tette kívánatossá, hogy egyrészről a ritkán használt golyós esd szerszámjának felhúzott állapotban való tartása, míg a puska töltve van, célszerűtlen, másrészről ha a golyós cső szerszámját csak a használat pillanatában húzzuk fel, jelentékeny biztosítást nyújt a golyós és sörétes csőnek esetleges összetévesztése ellen.
A Sauer-féle puska sörétes csövei 16-os, golyós cső 11 mm.-es öbűek s az egész puska éppen hat német font súlyú. Zárószerkezete kettős reteszzávárzat, a sínmeghosszabbításon keresztüljáró haránt zárszeggel; závárvasa szinten célszerűen lévén szerkesztve, a puska a nagyon erős lövéseket is kibírja. A sörétes csövek biztosítását az agy nyakán levő recézett tolózávár végzi, melyet ha visszahúzunk, a szerszámokat elzárja, míg a kinyitása még célzásban is végezhető, amennyiben a tolózávárt hüvelykujjunkkal könnyen előretolhatjuk. Ha a puskát a kakasok között fekvő kulcs segélyével kinyitjuk, az előrebillenő csövek súlya a sörétes csövek szerszámját felhúzza, míg a golyós cső szerszámjának felhúzását a baloldali szerszámnál levő külön felhúzó kulcs végezi. Ez oly jól van elhelyezve, hogy a felhúzás még célzásban is kényelmesen eszközölhető. Míg a golyós cső szerszámja nincs felhúzva, a fegyver egyszerű sörétes kétcsövű puska, melynek ravaszai a sörétes csövekkel vannak összeköttetésbe és jobb ravasz csak a golyós cső felhúzása pillanatában lép összeköttetésbe a golyós cső szerszámjával. Ha a jobb sörétes csövet a golyós cső elsütése után közvetlen használni akarjuk, elégséges a golyós cső felhúzó kulcsát előrenyomni, miáltal az áttétel a sörétes csőre foganatosítva van. Ha a golyós csőt nem használjuk és a szerszámját le akarjuk ereszteni, akkor a felhúzó kulcsot lenyomjuk és azután a jobbszerszám ravaszát visszahúzva a kulcsot lassan ismét feleresztjük. Mindaddig tehát, míg a fegyvert, mint kétcsövű puskát használjuk, a golyós cső szerszámja el van választva a puska többi gépezetétől és a golyós töltényt az egész vadászat alatt nyugodtan a puskában hagyhatjuk, anélkül, hogy a véletlen elsülésétől félni kellene. A golyós cső szerszámjának felhúzását a závárvas baloldalán kilépő jelzőszeg mutatja, míg a sörétes csövek felhúzott állapotát a megfelelő szerszámlemezen levő mutatók jelzik.
A sörétes csövek szerszámjai visszaugró oldalszerszámok. A ravaszlemezre erősített golyós cső szerszám is igen elmésen szerkesztett szerszámrugós visszaugró szerszám, csak a ravaszszerkezet mutat némi bonyolódottságot. "
(Forrás: https://mek.oszk.hu/13100/13111/pdf/13111_4.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page