Normál kép: 801_889_pix_Page_22_Kep_0001.jpg   Méret: 770x532 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 801_889_pix_Page_22_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1154x797 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: "A magyar viselete történeté"-ből. - Nemes Mihály rajzai a Franklin-Társulat kiadásában most megjelenő díszműből.
Honfoglaláskori magyarok.

Ismertető szöveg: Egyik képcsoportozatunkon több honfoglaláskori magyar alak van bemutatva, a szerint, a mint azon kor viseletét sikerült a gyér leírásokból, leletekből megállapítani. Jól szemügyre véve ez alakokat, igen sok hasonlóságot fedezünk fel azok viseletében a jazygokéhoz, de kivált a hunokéhoz és avarokéhoz, valamint világosan ott látjuk már a mai szűrnek és gatyának az ősalakját is. A régi magyarok fegyverzete, eme fő kiegészítő része az akkori ruházatnak, nagyjából szintén az volt, a mi a hunoké s avaroké, a mint hogy ez körülbelől egyforma is volt valamennyi turáni-fajta népségnél.
Nem bizonyos, viseltek-e a honfoglaló magyarok szakállt, vagy sem, mert erre nézve teljesen megbízható adataink nincsenek, s a rokon népekről sem vehetünk példát, mert ezek egyike borotválkozott, míg a másik szakállt eresztett. A hajról már említettük, hogy ezt befonva viselték, s mikor Vatha a pogányság mellett fellázadt, első gondja volt, hogy régi pogány módra megborotváltatta a fejét és három üstököt eresztett.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1897. deczember 12.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page