Normál kép: 801_889_pix_Page_21_Kep_0001.jpg   Méret: 770x485 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 801_889_pix_Page_21_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1144x720 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: "A magyar viselete történeté"-ből. - Nemes Mihály rajzai a Franklin-Társulat kiadásában most megjelenő díszműből.
Népvándorláskori (hun és avar) viselet.

Ismertető szöveg: A hunok és avarok viseletére már kevesebb adatunk van. Annyi azonban bizonyos, hogy leginkább tollas, prémes kucsmát viseltek, vagy alacsonyabb, hegyes sisakot s térdig érő, rövid ujjú kabátfélét, melyet gyakran szintén pikkelypánczél borított. Legfeltűnőbb volt kecskebőr csizmájuk, melyen a szőrt is rajta hagyták. Sokszor azonban ez is fel volt mindenféle pitykékkel díszítve. Kézcsuklóikon sokszor csüngős karpereczeket viseltek, füleikben pedig függőket. Volt aztán még felső ruhájuk is, mely a mai magyar szűrhöz lehetett hasonló. Fő fegyver náluk is a nyíl volt, melyet azonban nem a hátukon, hanem oldalt, az övre akasztva viseltek. Volt ezentúl tőrjük, egyenes, vagy kissé görbe, egyélű kardjuk s fejszéjük és zászlós lándzsájuk. A sarkantyút még nem ismerték.
A hun az avartól főkép abban különbözött, hogy amaz rövidre nyirta a haját, míg az avar, a pogány magyarhoz hasonlóan, pántlikába befonva, hosszú csimbókokban bocsátotta le, mely szokás Magyarország némely részében, az öreg embereknél egész az utóbbi évtizedekig látható volt.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1897. deczember 12.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page