Normál kép: 801_889_pix_Page_06_Kep_0002.jpg   Méret: 770x905 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 801_889_pix_Page_06_Kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 853x1002 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Az Új-épületből. - A börtönök bejárata.

Ismertető szöveg: Bontás alá került immár Budapest legnagyobb épületcsoportja, a sötét múltja folytán országosan szomorú hírnévre vergődött Uj-épület vagy Neugebäude, melynek történetére nem lesz érdektelen ezúttal rövid visszapillantást vetni. Ezt a komor, visszataszító külsejű, hamuszinűre mázolt épületcsoportot József császár rendeletére kezdették építeni ezelőtt 101 évvel.
Eredetileg kórháznak és lelenczháznak készült volna, de időközben a mai Károly-kaszárnya lett a rokkantak háza, és az innét kiszorult katonaság az időközben elkészült tágas Új-épületbe költözött át, melynek óriási udvara is rendkívül alkalmasnak mutatkozott egy kaszárnya gyakorló terének.
12,000 négyszögöl területen épült ez a hatalmas terjedelmű laktanya, melyben állandóan kétezer ember tanyázott. Belső részeit többször átalakították, mind a mellett a főváros legpiszkosabb laktanyája maradt rosz, régi csatornázása valóságos termőfészke volt a ragályos betegségeknek.
Az óriási, komor, dísztelen épületcsoport jobb szárnyán, szemben a hold-utczai vallás- és közoktatásügyi minisztérium palotájával van a "Pavillon Nr. 5", melynek összes földszinti szobáit az úgynevezett "Garnisons-Arrest Nr. 2" foglalta el. Régi módú építése miatt ez volt a legsötétebb börtönök egyike.
Ezen katonai fogházban állandóan 90-110 közt váltakozott a rabok száma a parancsnok egy béna kezű százados volt. A szomorú épületrésznek kicsiny udvara levén, mindenfelől két emeletnyi magas falat látott maga előtt a rab. A sárga-feketére festett bejáró kapunál nagy jeladó vaskalapács függött, ennek egyhangú kopogására nyilt meg a kapu, melynek kulcsát az őrség egy altisztje őrizte. A fogház kapujánál tiz fegyveres katona állott őrt egy tizedes vezetése alatt.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1897. november 28.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page