Normál kép: 685_800_pix_Page_37_Kep_0001.jpg   Méret: 770x467 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 685_800_pix_Page_37_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 2986x1811 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Az osztrák képviselőház ülése. - Myrbach F. rajza.

Ismertető szöveg: Az osztrák képviselőház általában egyike a legérdekesebb parlamenteknek, levén az valóságos egyvelege a különféle nemzeteknek, s a zajosabb napokban, a milyenekben bőven van része, ugyancsak hasonlít a bibliában leírt bábeli nyelvzavarhoz. Mikor az újonnan választott képviselőket eskütételre szólítják föl, az esküformulát kilencz különböző nyelven kell fölolvasni.
A "Reichsrath"-nak 425 tagja van, s 18 pártra és párttöredékre oszlik. A nem németek együtt a képviselőház nagy többségét alkotják szövetségeseik a német katholikus néppártiak, meg részben a keresztény szocziálisták.
Említettük, hogy a "Reichsrath"-ban a pártok száma jelenleg 18. Ha egy tekintetet vetünk a széksorok félkörére, nyomban föltűnnek előttünk a pártok csoportjai. A márvány oszlopok között, melyek a felsővilágítású terem karzatait tartják, emelkednek a padok, melyekben jobbra a szlávok töredékei s a klerikális német centruni tagjai, balról a német ellenzék, a szocziálisták és a szélső balon a keresztény szocziálisták ülnek. Itt-ott egy-egy nemzeti viselet is látható. A csehek zsinóros kabátot, u. n. csamarát viselnek, mely a franczia "chamarre" szó származéka s 1848-ban jött divatba. Olykor német és szláv parasztöltözetek is láthatók a stájer zöld joppét az ismert népköltő, Morré vitte be először a parlamentbe Galiczia paraszt képviselői tarka varrású hosszú kábátokban jelennek meg. Ünnepélyes alkalmakkor a lengyel mágnások fényes nemzeti díszruhákban pompáznak.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1897. november 7.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page