Normál kép: 581_684_pix_Page_11_Kep_0002.jpg   Méret: 770x536 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 581_684_pix_Page_11_Kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 1058x737 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A tatai angolkertből
Csernó Géza amateur fényképe

Ismertető szöveg: Tóvárosnak keleti részén fekszik a 260 hold kiterjedésű hattyú-liget (angol kert), melynek közepén a 30 holdnyi terjedelmű Cseke-tó van. Lugasok, ritka fák és virágok ezrei, egy nyári kastély, a melytől a Cseke tó partján a magyar államvasút angolkerti megálló helyéhez vezető út melletti magaslaton áll a mai egyik képünkön bemutatott kis kerti lak, kupoláján a félholddal, mely azonban csak mint kerti dísz, a török hódoltság emlékét van hivatva a látogatókban föléleszteni. Ezeken kivűl mesterséges vízesések, barlangok, romok, kristálytiszta források emelik e pompás park szépségét, melybe a közönségnek szabad bejárata van. A parkból gyönyörű kilátás nyílik a szomszéd, erdőkoszorúzta bérczekre és a baji szőlőhegyekre.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1897. szeptember 12.)Angolkert vagy Angolpark, Tatán, a tóvárosi városrészben, az Öreg-tóhoz közel található, egyik bejárata az Erzsébet térről nyílik.
Látnivalói
Műromok: Charles Moreau francia építész építette 1803-ban. Ehhez a 12. század elején épült, előbb a bencések, majd a domonkos-rendiek által használt Vértesszentkereszti apátság maradványait használta fel. Ezeket az Esterházyak hozatták Tatára. Az egyik fülkében és a kerítés oldalában a Látó-hegyről előkerült domborműves III. századi római-kori sírkövet helyeztek el.
Török mecset: Az Angolkert romantikus és szentimentális jellegének hangsúlyozására épült 1840 körül.
Kiskastély: Az Esterházy család nyaranta ide költözött a copf stílusú kerti lakba. 1784-ben Grossmann József építette.
Szabadtéri színpad
Pezsgőgyár: Az angolkert szélén valószínűleg Fellner Jakab művének tekinthető az 1770 körül épült Esterházy Pezsgőgyár. Nagyméretű középrészen utóbb három szintre osztott egyemeletes épület, kiugró oldalrészekkel, kétoldalt hosszú földszintes szárnyakkal. Ipari műemlék.
Pálmaház
Olimpiai Edzőtábor
(Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page