Normál kép: 481_580_pix_Oldal_38_Kep_0001.jpg   Méret: 770x590 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 481_580_pix_Oldal_38_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 894x685 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A Szent Jobb
Szentkirályi Antal fényképe után.

Ismertető szöveg: István Székes-Fehérvárott az általa emelt bazilikában fehér márványkoporsóban temettetett el. VII. Gergely pápa pedig 1083-ban a szentek sorába iktatta.
László király ez évben, az országnagyok jelenlétében felvétette nagy elődje testét. A test feloszlott ugyan, de jobb keze teljes épségben maradt, s pedig olyan állásban, - mint a XV. században élt temesvári Pelbárt mondja, - mintha alamizsnát adna. A Szent Jobb, melynek föltalálását a magyar katholikus egyház május 30-án üli meg, a Szent László által alapított szent-jobbi apátságban őriztetett, honnan azonban a tatárjáráskor IV. Béla a székesfehérvári bazilikába vitette. A XVI. században, a török idejében azonban a Szent Jobb Raguzában helyeztetett biztonságba, honnan a dominikánus szerzetesektől Mária Terézia 1771-ben szerezte vissza.



A Szent Jobb magyar nemzeti és katolikus ereklye, amely feltételezetten Szent István király természetes úton mumifikálódott jobb keze. Az ereklyét a budapesti Szent István-bazilikában lévő Szent Jobb-kápolnában őrzik.
(Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page