Normál kép: 481_580_pix_Oldal_07_Kep_0001e.jpg   Méret: 770x561 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 481_580_pix_Oldal_07_Kep_0001e_nagykep.jpg   Méret: 814x593 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Képek Stockholm környékéről
Az upsalai vár (a kormányzó lakása)

Ismertető szöveg: Befelé a szárazföldön, vasúton alig két óra járásnyira van Stockholmtól Upsala, a világhírű régi egyetemi város. Ellátogattunk oda is, de egy kis csalódás ért bennünket. A mai Upsala teljesen új színezetű város, széles útczákkal, csinos épületekkel új az egyeteme, új a gyönyörű székesegyháza is, csak a vár épülete, a hol most a kormányzó lakik, maradt meg a régi ócskaságában, idomtalan nagyságában. A régi dicsőségnek nyomait Ó-Upsalában kellett fölkeresnünk, a hol megmutatták a düledező régi templom töredezett, omladozó falait és síremlékeit, s két jókora földhalmot, a tumulusokat, e régi közös sírhelyeket.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1897. julius 25.)



Uppsala (régebben Upsala) város Svédországban, Uppsala megye (svédül Uppsala län) székhelye és az ország egyházi központja, 1164-óta az uppsalai érsek székvárosa. Lakosainak száma 130.000. Ezzel Svédország negyedik legnagyobb városa.
Uppsala Közép-Svédországban, Stockholmtól kb 75 km-re északra fekszik a 60. szélességi kör magasságában. A város Uppsalaslätten termékeny talaján épült, melyet a Fyris folyó (Fyrisan) öntöz.
A gótikus székesegyház ma egyike a világ leghatalmasabb templomainak, tornyainak magassága 118 méter. Skandinávia legnagyobb temploma több, mint 100 éven át épült a 13. század végétől a 15. század elejéig. Érdekessége, hogy pontosan ugyanolyan magas, mint hosszú. Eredetileg katolikus templomként szentelték föl, majd a 16. század során a reformáció keretében az evangélikus vallás svédországi elterjedésekor Luther tanainak követői vették birtokukba az épületet. Jelenleg is evangélikus székesegyházként működik, benne múzeummal.
(Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page