Normál kép: 377_480_pix_Oldal_55_Kep_0001.jpg   Méret: 770x1089 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 377_480_pix_Oldal_55_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 881x1246 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A székely-udvarhelyi ezredévi emlékoszlop

Ismertető szöveg: Kegyeletes hazafias ünnepet ült június hó 26-án Udvarhelymegye és város lakossága. E napon volt fölavatása azon szerény oszlopnak, melyet a megye és város fiainak áldozókészsége emelt ezeréves múltunk emlékére. Az ünnepélyen a szomszédos Csik, Maros-Torda, Nagy-Küküllő, Kis-Küküllő megyék is teljes tisztikarukkal jelen voltak.
Az emlékoszlop fölavatását az új vármegyeház fölavatása előzte meg ezután a szép számú közönség a piacztéren álló emlékoszlop köré csoportosult, hol zene, ének és rövid megnyitóbeszéd után Ugrón Gábor tartott szépen átgondolt alkalmi beszédet.
Az oszlop Scheffler Nándor helybeli kő agyagipari szakiskolai igazgatónak s akadémiai szobrásznak a műve. Az oszlop egész magassága 8,4 méter. A talapzata udvarhely-megyei trachitból, a rajta levő nyugvó oroszlánok és czimerek sóskúti homokkőből, az ezek fölött emelkedő obeliszk pedig nabresinai márványból készült. Az oszlopon négy czimer van, úgymint Magyarország kis czimere, a régi székely nemzeti czimer, Udvarhelymegye és Székely-Udvarhely város czimere. Az emlékoszlop szerkezete szigorú renaissance ízlésű. Az obeliszken lévő fölirat Embery Árpádtól való, kinek az oszlop létrehozatalában is kiváló érdeme van. A fölirat szövege ez:
Hont mutatott a magyarnak a székely
S harczola hűn sok ezernyi veszélylyel
Tiz század előtt is ez ősi honért
Most ezer év diadalma jeléül
Hun eredetnek erényein épült
Kőoszlopa hirdeti, hogy ma is él!
896-1896,
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1897. julius 18.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page