Normál kép: 377_480_pix_Oldal_08_Kep_0001.jpg   Méret: x Színmélység: Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: 377_480_pix_Oldal_08_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: x Színmélység: Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Iglófüred. - Fénykép után.

Ismertető szöveg: Maga Igló-Füred, a magas Tátrával szemben - közben Szepes síkjával s a Gömörtőé elválasztó kisebb Tátra-lánczolat egy keskeny völgyében elrejtve fekszik.
Iglótól mintegy 5 kilométer hosszú, jó karban tartott könnyű műúton jutunk e bájos oldalvölgybe, hol az üdülő hely és fürdő csinos épületei egyszerre tűnnek fel s kellemesen lepnek meg. A bekanyaroláskor, a jobb kézre eső hegyoldalon, kisebb-nagyobb magasságban csinos és díszes nyaraló villák állanak elszórva, lenn a völgy-medenczében a nagy fürdőház, a vendéglő és étterem, társalgó- s zene- és bálteremmel, olvasó szobával a fürdői közönség számára. A nagy fürdőház emelet magasságba nyúló közép testéből, mely jól rendezett hidegvíz-gyógyintézetet foglal magában, négy földszintes ág nyúlik ki, mindenik 6-6 lakó szobával a vendégek számára s ketteje tágas verandákkal, melyek a legszebb kilátást nyújtják a környező és sűrű fenyvesektől borított hegyoldalakra, mig egyikéről (a hol épen én is laktam családommal) a völgy fenekébe van a legszebb kilátás, melynek gyönyörűségébe soha bele nem fáradtam. ...
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1897. június 13.)Iglófüred Szepes vmegyében, Igló városától DNy-ra, 5 km.-nyi távolban, a régi Iglóhutta helyén legujabban keletkezett nyaralótelep, kies fenyves erdők közepett, hidegviz-gyógyintézettel részvénytársaság tulajdona. Itt főszgyár van.
(Forrás: http://www.kislexikon.hu/iglofured.html)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page