Normál kép: 277_376_pix_Oldal_47_Kep_0001.jpg   Méret: 770x593 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 277_376_pix_Oldal_47_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1679x1293 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A hal-árusitó helyek a központi vásárcsarnokban a király látogatásakor. - Weinwurm Antal fényképe.

Ismertető szöveg: Nem győz az ember eleget gyönyörködni a vásárcsarnokokban, Budapest eme legújabb nevezetességeiben. Különösen pedig az óriási nagyságú központi csarnok az, - ott a pompás Ferencz József-hid és vámpalota szomszédságában, - a mely még a fővárosi ember szemében is valóságos látványosság számba megy.
Tán a legérdekesebb része a vásárcsarnoknak a halászok telepe. Csinos, nagy kádakban úszkál itt mindenféle hal, kövér potykák, harcsák, kecsegék, czompók, keszegek s minden egyéb, a mit csak az ország folyói, tavai megteremnek, sőt a külföld is küld ide. sok paprikásnak meg kirántani valót. így most is a halászati tilalom alatt, Románia látja el a csarnok nagy vizmedenczéit pompás halakkal. Hogy pedig meg ne fuladjanak a halak, valami gépezet folyvást fris levegőt hajt be a vízbe. A vizmedenczék mellett nagy asztalok vannak felállítva, melyeken sorban végig fektetve, roppant nagyságú tokok, vizák, harcsák nyújtóznak, némelyik olyan vastag, mint egy borjú s hófehér, kivánatos kövér húsát bárddal szétvagdalva úgy mérik szét kiló számra, mint a mészárszékben.
Ugyanitt tengeri rákok és halak is kaphatók nagy bőségben. S most már ha valaki a tenger eme csodás lakóiban akar gyönyörködni, vagy húsukra éhezik, azért nem szükség neki mint hajdan, valamelyik tengerparti városba rándulni. És nevezetes, hogy mindez aránylag nem drága s bármi különösnek tessék is, de pl. a folyami halak jóvai olcsóbbak itt, mint nagyon sok helyen a Tisza mellékén vagy a Balatonon.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1897. junius 6.)A Nagycsarnok (hivatalos nevén Központi Vásárcsarnok, egyéb nevei: Vásárcsarnok, Fővám téri központi vásárcsarnok, régebben Dimitrov csarnok) Budapest legnagyobb vásárcsarnoka, amely Budapest IX. kerületében, a Fővám tér (régebben Dimitrov tér) 1-3. alatt található.
A mai Szabadság híd pesti hídfőjénél volt a fővámház, ahol a Duna folyamon szállított áruk elvámolását végezték. A vízi út közelsége is magyarázza, hogy itt alakult ki Pest egyik piactere, két városrész, a Belváros és a Ferencváros határán. ...
Pecz Samu építész, műegyetemi tanár tervei alapján készült el 1897-ben, a szomszédos Közgazdasági Egyetemmel együtt. A magyarországi historizmus téglaépítészetének az egyik legszebb alkotása. A bejárati kőkapuk neogótikus stílusjegyeket viselnek. A tetőt a pécsi Zsolnay-gyár színes épületkerámiái fedik. Az épület alapterülete kb. 10 000 négyzetméter. Óriási vas tetőszerkezet fedi. Az épületet 1977-ben nyilvánították műemlékké. Az idők folyamán erősen tönkrement, 1994-re azonban felújították, 1999-ben pedig elnyerte az építészeti szakma legkiemelkedőbb nemzetközi elismerését, a FIABCI Prix d'Excellence díját. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page