Normál kép: 177_276_pix_Oldal_12_Kep_0001.jpg   Méret: 770x600 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 177_276_pix_Oldal_12_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1516x1182 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A budai királyi palota új trónterme

Ismertető szöveg: Az új királyi várpalota terveit Ybl Miklós kitűnő műépítészünk készítette. Ő azonban nem érhette meg nagy műve befejezését mert időközben elhunyt, s ma már csak a budai Duna parton álló érczszobra tekint föl e nagyszerű alkotására. Ybl örökébe Hauszmann Alajos műegyetemi tanár lépett, a kinek építő művészi hivatottságát a fővárosnak több pompás középülete hirdeti.
Egész városrész az, mely most a budai várban épül. A várhegy déli végét három oldalról fogja szegélyezni az új palotacsoport, melynek építése 1891 óta foly.
A régi palota eme részének legnagyobb helyisége a nagy trónterem, mely pazar fénynyel van berendezve. Fala, mennyezete, díszítése csupa márvány és arany, mely szép harmóniába olvad össze. Az udvarnak ezredévi ünnepélyei, az országgyűlés hódolata, az új képviselőház megnyitása mind ez új teremben zajlottak le, mely a megújítás folytán nemcsak díszesebb, hanem jóval nagyobb is, mint elébb volt, és ezernél több vendéget fogadhat magába. Itt van elhelyezve az új királyi trón, mely egy ideig az ezredévi kiállítás történelmi csarnokának volt egyik ékessége.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1897. márczius 28.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page