Normál kép: 081_176_pix_Oldal_16_Kep_0001.jpg   Méret: x Színmélység: Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: 081_176_pix_Oldal_16_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: x Színmélység: Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A görög királyi család. - Athéni fényképek után.
Olga királyné. I. György király. Mária herczegnő.
Miklós herczeg. György herczeg. Konstantin herczeg, trónörökös.

Ismertető szöveg: A mostani görög király, I. György, vagy, mint görögül nevezik, Georgios, ki 1863 óta ül a görög trónon, IX. Keresztély dán királynak a másodszülött fia. Kopenhágában született 1845-ben, s így most 52-ik évében van.
György király 1867-ben alapított családot. Olga orosz nagyherczegnőt, II. Sándor czár unokahúgát vette feleségül, ki hat gyermekkel ajándékozta meg. Olga királyné szintén egyszerű, házias és jólelkű nő, ki főkép a szegény betegekről egy nap sem felejtkezik meg. Mindennap ellátogat az általa alapított s mintaszerűleg berendezett "Evangelismos" nevű kórházba, hol mindenki számára van egy-egy vigasztaló szava. Férjével együtt személyesen vezette gyermekei nevelését, kikkel rendesen oroszul beszél, míg a gyermekek egymással görögül szoktak társalkodni.
A gyermekek közt legidősebb Konstantin, Sparta heczege, a trónörökös, ki 1868-ban született s a német császár húgát, Zsófia porosz herczegnőt vette feleségül. E házasságból már két gyermek származott: György és Sándor. Konstantin komoly, tartózkodó természetű, mint az anyja. Katonai ismereteit és képességeit nagyon magasztalják. Most ő az athéni helyőrség parancsnoka.
Egy évvel fiatalabb nála György herczeg, a család és egész Görögország bálványa, kit a görögök a leghizelgőbb hősi czímekkel szoktak, emlegetni. Olyan erős és hatalmas termetű fiatal ember, hogy most őt tartják Görögország legmagasabb férfiúnak. Roppant testi erejét a sport minden nemével fejlesztette. Bátorságának és erejének fényes jelét adta, mikor a mostani orosz czárt, mint még orosz trónörököst Japánban egy orvtámadás halálos veszedelméből megmentette. Jó katona. Különösen avatott a hadi tengerészetben. Az olimpiai bajnoki játékokon rendesen részt vesz.
A királyi család többi gyermekei: a 24 éves Miklós, a 21 éves Mária, a 16 éves András és a 10 éves Kristóf eddig még semmi nagyobb szerepben nem tűntek föl.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1897. február 21.)Miklós görög királyi herceg, hivatalosan Miklós görög és dán királyi herceg (Athén, 1872. január 22. - Athén, 1938. február 8.) görög és dán királyi herceg, Nicolas Leprince álnéven neves festő.
(Forrás: Wikipédia)Marija Georgijevna orosz nagyhercegné, született Mária görög és dán királyi hercegnő (Athén, 1876. március 3. - Athén, 1940. december 14.) görög és dán királyi hercegnő, házassága révén orosz nagyhercegné.
(Forrás: Wikipédia)András görög királyi herceg, hivatalosan András görög és dán királyi herceg (görögül: Athén, 1882. január 20. - Monte Carlo, 1944. december 3.) görög és dán királyi herceg, a szangarioszi csata vesztes parancsnoka.
(Forrás: Wikipédia)Kristóf görög királyi herceg, hivatalosan Kristóf görög és dán királyi herceg (magyaros átírással: Príngipasz Hrisztóforosz tisz Eládasz Pavlovszk, 1888. augusztus 10. - Athén, 1940. január 21.) görög és dán királyi herceg, az első világháború után felajánlották neki Litvánia trónját, melyet azonban visszautasított.
(Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page