Normál kép: 001_080_pix_Oldal_36_Kep_0001.jpg   Méret: 770x1009 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 001_080_pix_Oldal_36_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 792x1038 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Gróf Muraviev Mihály, az új orosz külügyminiszter.

Ismertető szöveg: A most 52 éves gróf Muraviev Mihály unokája annak a hírhedt Muravievnek, a ki 1863-ban mint Litvánia főkormányzója oly nagy kegyetlenséggel fojtotta el az akkori lengyel fölkelést. Az ifjú Muraviev gróf a katonai pályán is kitüntette magát főleg pedig az 1877-78-diki orosz-török háborúban, de nem maradt a hadseregnél, hanem a diplomácziai pályára lépett, a melyre különben is szakszerűleg képezte magát. Előbb a haagai orosz követségnél viselt titkári állást, majd Parisba tétetett át első követségi titkárnak, mely minőségében igen megkedveltette magát a franczia előkelő körökben.
1893 tavaszán a kopenhágai udvarhoz neveztetett ki követté. Berlinből való eltávozásakor II. Vilmos császár a vörös sasrend II. osztályával tüntette ki.
Az igen úri megjelenésű, de merev s hideg arczú Muraviev már két év óta özvegy elvesztette nejét, Gagarin herczegnőt, kitől két fia maradt. Ezek közül az idősebb szintén diplomatának készül. A család ősei közt több nevezetes ember volt. Egyik Muraviev, mint kiváló számtudós, egy algebrát irt, mely iskolai kézikönyvvé lett. Egy másik az irodalom terén tüntette ki magát, hol műveit a remekek közé számítják. Egy harmadik a háborúkban szerzett diadaljelek egész gyűjteményét hagyta családjára. De leghirhedtebb emlékezetű Muravievnek a nagyatyja, kit "vilnai hóhér"-nak neveznek a lengyelek és az osztrák Haynauval szoktak öszszehasonlítani.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1897. január 31.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page