Normál kép: 001_080_pix_Oldal_10_Kep_0001.jpg   Méret: 770x522 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 001_080_pix_Oldal_10_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1637x1109 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: József főherczeg ujonnan épült villája Fiuméban - Paur Géza rajza
Kilátás József főherczeg fiumei villájából a Querneró-öbölre

Ismertető szöveg: Az eredetileg is úri kényelemmel épített és szép, de kis kerttől környezett nyaralót József főherczeg mindjárt a birtokba vétel után megnagyobbíttatta, környezetét szabályoztatta s a kertet újabb vételekkel annyira megbővíttette, hogy ma mintegy hat holdnyi terjedelmű, a mi pedig nagy dolog olyan helyen, mint Fiume, melynek egy felől a tenger, más felől a meredek és kopár karszti hegyek miatt alig lehet terjeszkednie. Kertje határait fölvitte a Kálvária-hegynek a tetejéig. Sziklákat robbanttatott, terraszokat létesített s azokra nagy fáradsággal s még nagyobb költséggel termő földet hordatott föl.
A villát 1894-ben József főherczeg saját tervei szerint késői renaissance stilben majdnem egészen újjá építette Culotti fiumei építőmester. A régi épület ma csak egyik oldalszárnya az új tornyos épületnek, mely külsejével egyik kiváló dísze Fiúménak, míg belsejével immár teljes kényelmet képes adni a föherczegi családnak. Mostani alakjában az épületet 1890 októberében fejezték be.
A kert alsó részén egy terraszon áll a villa, mely egy-emeletes épület, de a homlokzati része kétemeletű. A fő épülettől oldalt sűrű babér- és czédruslombok között rejtőzik a cselédség háza. A villa homlokzata délkeletre néz, s úgy a terraszról, mint a csinos toronyból remek kilátás nyilik az egész Quarneróra.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1897. január 10.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page